JPB Boulevard

Albert Verlinde over JP Balkenende bij RTL Boulevard

Premier Balkenende Foto WFA WFA46:BALKENENDE WIL EXTRAATJE PARTTIMERS:ENSCHEDE;04SEP2006- Premier Balkenende wil parttimers stimuleren om meer uren te gaan maken. De premier kwam met dat voorstel in Enschede, waar hij bij de opening van het Academisch Jaar een toespraak hield over de vergrijzing. Mensen die overstappen naar een ruimere deeltijdbaan, zouden eenmalig een 'participatie-premie' moeten krijgen. Balkenende vroeg de politieke partijen en de sociale partners na te denken over zo'n extraatje. Balkenende zei verder dat hij vindt dat de vergrijzing te vaak als een probleem wordt bestempeld. Oud worden krijgt zo een negatieve klank, vindt de premier. WFA/wc/str. PPE WFA WFA

Eén komma vier miljoen mensen hebben afgelopen donderdagavond gekeken naar RTL Boulevard dat voor een keer JPB Boulevard had kunnen heten omdat Premier Balkenende onze gasthoofdredacteur was. En onder die vele kijkers zaten weer dertig zure journalisten die het eigenlijk niet vonden kunnen en het optreden van JP afkeurend bespraken in hun tv programma’s en kranten. Wat een gezeik. Ten eerste heeft ieder mens het recht om in welk tv programma dan ook te verschijnen en ten tweede heeft geen enkele journalist onder het motto hoor en wederhoor aan ons gevraagd waarom we de minister-president gevraagd hadden en hoe we het programma wilden gaan invullen. Verder vind ik persoonlijk de grens tussen een entertainment magazine als RTL Boulevard en een politieke talkshow als Nederland Kiest wel erg vervagen sinds dat programma meer bezig is met vragen als ( in volgorde van opkomst) ‘Wie wint de verkiezingen Bos of Balkenende’, ‘Wie is populairder Mark of Rita’ en sinds afgelopen week ‘ Wie wordt groter de PvdA of de SP’. Inhoud doet er niet meer toe. De media hebben de Idols formule omarmt en de verkiezingen zijn dit jaar verworden tot een televisiesoap waarin het iedere dag meer draait om de headlines en de cliffhangers dan om de inhoud. Maar goed, terug naar Boulevard. Sinds dit seizoen werken wij met een gasthoofdredacteur. Een Bekende Nederlander die aansluit bij de actualiteit krijgt de kans ons programma mee samen te stellen. In september was dat Max Westerman in verband met de 9-11 herdenking, in oktober André van Duin in verband met het verschijnen van een boek over zijn leven en werk en in het kader van de naderende verkiezingen benaderden we zelf (het was dus geen gril van een campagneleider of een spindoctor) zes weken geleden de heer Balkenende. Hoewel andere partijen waaronder de PvdA echt stonden te springen om mee te werken aan Boulevard kozen wij voor de premier om niet iedere dag een uitlaadklep te zijn voor weer een andere lijsttrekker. Jan Peter zei meteen ja en ging voortvarend te werk. Met veel telefonisch overleg werd de inhoud bepaald waarbij de premier aangaf welke maatschappelijke issues hij wilde behandelen (overgewicht, ontsporende jongeren, oproep aan iedereen om te gaan stemmen) en welke persoonlijke voorkeuren de revue moesten passeren (coureur Christijan Albers, zanger Ralph van Manen) en ik hield ondertussen in de gaten dat het wel RTL Boulevard bleef. Ik zou het hypocriet vinden als Daphne Bunskoek en ik ineens een uur lang alleen politieke onderwerpen gingen bespreken dus moest Jan Smit er in over zijn liefde voor Ellemieke Vermolen en stonden we stil bij de afgang van Michael Jackson tijdens de World Music Awards in Londen afgelopen woensdag. Het resultaat stuiterde afgelopen donderdag de buis op. JP kwam zag en overwon. Hij was overrompelend, aardig voor iedereen, deed zijn zegje professioneel zonder autocue en riep het volk op hoe dan ook te gaan stemmen. Dat hij ook nog een uur na afloop bleef hangen om met de redactie na te borrelen pleit ook voor de man. Samen keken we nog geen tien minuten na ons tv optreden naar het RTL nieuws dat naar aanleiding van onze uitzending een onderwerp bracht over Politici in entertainmentprogramma’s en je zag de nieuwslezers denken ‘Dit kan eigenlijk niet’. Dat datzelfde RTL nieuws ons twee maanden geleden benaderde om hun uitslagenavond op RTL op te leuken heb ik de premier maar niet verteld. En toen ik in het serieuze NOS journaal een uitgebreid item over de James Bond première zag wist ik; Het leven is aardig in balans.

Veel wijsheid woensdag!