Gazprom: in Sint-Petersburg kiezen uit vijf kantoortorens

Ontwerp van Herzog en De Meuron voor de Gazprom-toren in Sint-Petersburg (Foto Reuters) A man looks at a design for Russian gas monopoly Gazprom's St Petersburg headquarters by the Swiss architectural bureau Herzog & de Meuron during an exhibition in St Petersburg November 16, 2006. Bold designs for the Gazprom building in St Petersburg by six of the world's most renowned architecture firms, currently on display in the city's Academy of Arts, envision the gas monopoly's headquarters on the embankment of the Neva river as futuristic skyscrapers, which critics say clash with the historical skyline of Russia's second city. REUTERS/Alexander Demianchuk (RUSSIA) REUTERS

Bernard Hulsman

Het Russische energiebedrijf Gazprom wil een kantoortoren van 300 meter hoogte bouwen in Sint-Petersburg. Het heeft hiervoor een meervoudige opdracht gegeven aan vijf architecten: de Fransman Jean Nouvel, de Zwitsers Herzog en De Meuron, de Amerikaan Daniel Libeskind, het Nederlandse Office for Metropolitan Architecture van Rem Koolhaas en het Britse RMJM. Op 1 december maakt Gazprom de winnaar bekend.

De Gazprom-toren, die zo groot moet worden dat hij al Gazprom City wordt genoemd, is op de oostelijke oever van de rivier de Neva gepland. De toren wordt twee keer zo hoog als de toren van de Peter-en-Paul-vesting dat nu het hoogste gebouw van Sint-Petersburg is.

Of de Gazprom-kantoortoren ook echt gebouwd gaat worden, is nog niet zeker. De stad Sint-Petersburg, die in het begin van de achttiende eeuw door tsaar Peter de Grote werd gesticht, kent nog altijd strenge wetten die de bouwhoogte van nieuwbouw beperken. Hierdoor is Sint-Petersburg, in tegenstelling tot Moskou dat sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie is bevangen door een sloop- en bouwwoede, tot nu toe gevrijwaard gebleven van grootscheepse nieuwbouw die het karakter van de stad zou hebben aangetast.

Petersburgse architecten en monumentenzorgers hebben geprotesteerd tegen de voorgenomen bouw van de toren die op alle belangrijke punten in de stad zichtbaar zal zijn. Ze hebben onder meer een brief geschreven aan de Petersburgse gouverneur Valentina Matvijenko, waarin ze de toren een ‘misdaad’ noemen die ‘het fragiele silhouet’ van de stad onherstelbaar beschadigt.

Maar eerder noemde Matvijenko de Gazprom-toren al een ‘meesterwerk’, hoewel de keuze voor een ontwerp nog moet worden gemaakt. Ook gezien de macht van monopolist Gazprom is het waarschijnlijk dat de Petersburgse bouwwetten zullen worden gewijzigd om de bouw van de toren mogelijk te maken. In 2010 moet de toren zijn voltooid.

    • Bernard Hulsman