‘Er is veel te weinig aandacht voor kleine bedrijven’

ABN Amro won dit jaar een prijs voor het best presterende beleggingsfonds in kleine Nederlandse bedrijven. Jammer dat veel beleggers alleen oog hebben voor grote bedrijven, vindt fondsbeheerder Gerrit Jan ten Doesschate.

Waarom heeft ABN Amro ooit een beleggingsfonds in kleine Nederlandse bedrijven opgezet?

„Ten eerste is ABN Amro een Nederlandse bank, ten tweede vormen kleine bedrijven een prachtig segment om in te beleggen. Ik vind dat er veel te weinig aandacht is voor kleinere beursfondsen als USG People en Aalberts Industries. Er zitten parels bij die een rendement halen dat je elders niet vaak ziet. Dat heeft onder meer te maken met de betrokkenheid van het management. In kleinere bedrijven is de bestuursvoorzitter vaak ook gedeeltelijk eigenaar. Zo’n man weet alles van de onderneming, kent het proces door en door. Dat maakt dat een klein bedrijf snel kan reageren als zich veranderingen voordoen in de markt.”

Hoe selecteert u bedrijven?

„De ondergrens qua beurswaarde ligt bij zo’n 50 miljoen euro, de bovengrens bij 1,5 tot 2 miljard euro. Verder hanteren we vijf criteria die we voortdurend toetsen. Ten eerste willen we weten of het management capabel is. Ten tweede is het belangrijk dat het bedrijf aandeelhouderswaarde creëert: geeft het bedrijf overtollig kapitaal terug aan de aandeelhouder? Heeft het een heldere strategie en is de marktpositie zo sterk dat het bedrijf zijn eigen marge kan beschermen? Verder willen we weten hoe het staat met de kasstroom en de nettowinst. Tot slot beleggen we niet in bedrijven die bezig zijn met de invoering van een nieuw automatiseringssysteem. Dat loopt namelijk heel vaak uit op een chaos.”

Welke bedrijven zitten er in het fonds?

„Het fonds telt circa veertig bedrijven, waaronder chemiegroothandel Univar en winkelketen Macintosh (onder meer Kwantum en Halfords).”

Kleinere bedrijven zouden sneller profiteren van oplevingen van de economie?

„Ja, kleine bedrijven hebben vaak één kernactiviteit. Daardoor kunnen ze heel goed inschatten hoe de klant, de toeleverancier en de concurrent varen. Beter dan de grote multinational die zijn aandacht moet verdelen over diverse productgroepen en de hele wereld. Kleine bedrijven kunnen sneller reorganiseren en sneller hun financiën weer op orde brengen. Ze zijn wendbaarder en daar profiteren ze van nu de economie aantrekt.”

Hoe zit het met die waardering van kleine beursfondsen?

„Onbekend maakt onbemind, kun je zeggen. Als fonds proberen we daarom zoveel mogelijk publiciteit te geven aan deze bedrijven. Dan merk je meteen dat meer bekendheid nieuwe beleggers aantrekt.

Overigens valt het wel mee met die waardering als je kijkt naar de prestaties: de groeiverwachtingen zijn zelfs beter dan voor grote bedrijven. Dit is een van de weinige fondsen die van de financiële waarderingsinstelling Morningstar vijf sterren heeft gekregen.”