Drie keer ontvoerd

jorgejulio.jpgOm opheldering te eisen over het lot van de meest gezochte man van Argentinië, wordt er vandaag een demonstratie gehouden in het centrum van Buenos Aires. Precies twee maanden geleden verdween de 77-jarige Jorge Julio López. Hij was kroongetuige in het proces tegen een van de foltelaren van de junta die dertig jaar geleden de macht greep. Twee dagen voordat oud-politiechef Miguel Etchecolatz tot levenslang werd veroordeeld, verdween López van de aardbodem. En ook al is Argentinië de afgelopen twee maanden binnenstebuiten gekeerd, van de voormalige bouwvakker ontbreekt werkelijk elk spoor.More...

De beloning voor de gouden tip is inmiddels verdubbeld naar 100.000 euro. Maar ook dat heeft niets geholpen. Op maandagochtend 18 september heeft een kennis nog naar López gezwaaid toen hij een ochtend ommetje maakte in zijn woonplaats La Plata maar sindsdien is taal noch teken van hem vernomen. Aanvankelijk was er nog hoop dat López in de war was van alle stress die het proces tegen de man die hem in 1976 martelde, veroorzaakte. Hij zou op de loop zijn gegaan, op zoek naar rust. Maar inmiddels gaan ook de autoriteiten ervan uit dat López de eerste persoon is die sinds het herstel van de democratie in Argentinië in 1983 om politieke redenen is ontvoerd.

De eerste keer dat López dat lot overkwam was op 27 oktober 1976. Vanwege zijn linkse sympathieën werd hij opgepakt en gemarteld. Opvoeren, riep Etchecolatz als López met stroomschokken op zijn geslachtsdelen werd verhoord. Drie jaar later kwam hij vrij.

Mensenrechtengroepen in Argentinië klagen erover dat de belangstelling van de autoriteiten en de media voor het lot van López de afgelopen weken sterk is afgenomen. Julio is voor de derde keer ontvoerd: uit de aandacht, zeggen ze. En de zaak van López verdient veel belangstelling omdat het bewijst dat het spook van de junta nog steeds rondwaart.

Ook de regering lijkt de hoop te hebben opgegeven dat reguliere nasporingen López weer bij zijn familie zullen brengen. ,,Als God en de Heilige Maagd ons helpen, gaan we hem vinden´´, zei de minister van binnenlandse zaken Aníbal Fernández gisteren.