Dolende polen

In het artikel over de bewegende polen van onze aarde citeert u Bert Vermeersen met de uitspraak dat een massa van 1019 kg niet onaanzienlijk is in vergelijking met de totale massa van de aarde: 6 x 1024 kilo (W&O 11 november). Hier wreekt zich de menselijke maat onder welke titel ook hoogleraar Professor Salomon Kroonenberg interessant heeft geschreven (aanrader!).

Voor ons is de hoeveelheid van 1019 kg ijs een enorme hoeveelheid waarmee we bang worden gemaakt bij een stijgend zeewaterniveau. Maar in het verband van dit artikel gaat in deze twee getallen een verhouding schuil van 1 op 600.000. Als ik een kilo suiker pak en ik deel dat door 600.000, dan houd ik ca 1,6 mg over. Dat zijn 10 à 12 korreltjes. (Gemeten op een millibalans van onze apotheek). Ten opzichte van de hoeveelheid in het kilogrampak zijn die 10 korreltjes echt onaanzienlijk. Ook in milieu of klimaatverband laten we ons te gemakkelijk overrulen door grote getallen ten opzichte van onze eigen maat, maar onaanzienlijk ten opzichte van onze aardbol.