Corus mag zijn bruidsschat kiezen

Na het Indiase Tata Steel wil nu ook het Braziliaanse CSN in zee met staalreus Corus. Wie van beide fusiepartners biedt de meeste voordelen? Geen eenvoudige vraag.

Corus staat voor een lastige keuze. Dong vorige maand het Indiase industrieconglomeraat Tata naar de hand van het Brits-Nederlandse staalconcern, gistermiddag diende zich een tweede kandidaat aan: het Braziliaanse staalbedrijf Companhia Siderurgica Nacional (CSN) biedt 475 pence per aandeel in contanten, 20 pence meer per aandeel dan de Indiërs.

Als Corus-topman Philippe Varin de voors en tegens van beide partijen op een rijtje gaat zetten, valt het lijstje voordelen van CSN op het eerste gezicht langer uit. Ten eerste bieden de Brazilianen een hogere prijs en dat vinden aandeelhouders belangrijk.

Ten tweede zou Corus via CSN toegang krijgen tot de Noord- en Zuidamerikaanse markt, waarmee het in één klap op drie continenten aanwezig is. CSN is bovendien bezig haar positie in Noord-Amerika uit te breiden, wat verdere toegang biedt tot de auto-industrie, de belangrijkste afzetmarkt voor staalproducenten. Tata Steel is alleen in India actief. Ook CSN’s focus op staal speelt mee. Het bedrijf hoeft zijn aandacht niet te verdelen over verschillende sectoren, zoals Tata, dat ook auto’s, thee en horloges maakt.

CSN heeft nog meer voordelen, volgens Wim Plaizier, staalspecialist bij consultant AT Kearney. „Net als Tata bezit CSN eigen ijzerertsmijnen, maar Tata moet eerst zijn staalproductie in India uitbreiden alvorens het materiaal aan Corus zou kunnen leveren. CSN daarentegen heeft overcapaciteit en kan dus direct basismateriaal leveren. Bovendien is de kwaliteit van het Braziliaanse ijzererts beter dan die van het Indiase en kan ijzererts in Brazilië eenvoudiger worden gewonnen, wat de productie goedkoper maakt.”

Maar wat de keuze voor Corus lastig maakt, is de Indiase markt. Dat is een veel belangrijker groeimarkt dan Zuid-Amerika.

Is het een optie voor Corus om zowel met Tata als met CSN in zee te gaan en zo van beide partijen de voordelen mee te pikken? Plaizier: „Dat zou een leuke combinatie zijn, maar ik denk dat het te veel van Corus zou vergen. Corus is qua technologie veel verder dan CSN en Tata. Als je een van de beste staalbedrijven te wereld bent en je moet verder met twee zwakkere broeders, dan vertil je je.”

Het woord is aan de aandeelhouders die mogen beslissen aan wie ze hun aandelen willen verkopen. Daarbij is natuurlijk de prijs van belang. Maar voor de langere-termijndenkers onder de aandeelhouders zal ook het feit dat CSN en Corus geen onbekenden voor elkaar zijn, een rol spelen. In 2002 voerden beide bedrijven serieuze fusiebesprekingen die afketsten op de onzekere economische situatie van dat moment en op de onwilligheid van grootaandeelhouder Benjamin Steinbruch.

Marktkenners voorspelden toen dat de kans op nieuw overleg aanwezig bleef, omdat beide bedrijven, die samen het Portugese staalbedrijf Lusosider exploiteren, elkaar veel te bieden hebben. Bovendien stapte Nelson Cunha vorig jaar over van CSN naar de raad van bestuur van Corus. Dat alles kon de samensmelting tussen Corus en CSN wel eens makkelijker doen verlopen dan die met Tata.