Chris Smither: Leave The Light On

Chris Smither: Leave The Light On (Signature Sounds / Rounder Europe) ****

Chris Smither:Leave The Light On(Signature Sounds / Rounder Europe)

Een wat vermoeid ogende oudere rocker, zo ziet Smither, met retrokuif, er op de hoes uit. Zijn stem heeft de ontspanning van J.J. Cale en het donkerbruine van Tony Joe White. Plus het natuurlijke overwicht van de man die niet langer agressie hoeft te etaleren om indruk te maken.

De gezapigheid ligt dus op de loer, en inderdaad is bijvoorbeeld het titelnummer zeer geschikt voor bij de open haard. Maar dat wordt meer dan goed gemaakt door de manier waarop Smither in deze western swing, blues en folkrock met minimale middelen een maximum aan sfeer opbouwt.

De paar noten van de accordeon in het prachtige ‘Father's Day’ dwingen verstilling af; Dylans ‘Visions of Johanna’ wordt hier een zorgvuldig opgebouwd walsje.

Regering en kiezers van zijn land (de Verenigde Staten) krijgen in ‘Diplomacy’ een veeg uit de pan, en een tekst als van ‘Origin of Species’ (‘I'll just sit back in the shade/ while everyone gets laid/ That's what I call/ Intelligent design.’) is aangenaam puntig.

Bart Jippes