Caritas

Aan welk goed doel geeft iemand en waarom? Vandaag Ben Woldring (21), deze week door Business Week verkozen tot Europa’s beste jonge ondernemer.

„Aan de ene kant ben ik nog niet zo bezig met goede doelen. Als je veertig of vijftig bent, heb je misschien dingen meegemaakt waardoor je denkt: vanaf nu geef ik altijd aan die en die stichting. Mijn leven ligt nog voor me. Maar als ondernemer word je er wel mee geconfronteerd dat als je succesvol bent, je ook iets moet doen voor mensen met wie het minder gaat.

„Bij een aantal goede doelen ben ik ambassadeur. Bijvoorbeeld bij de Beatrix Kinderkliniek. Daar zorgen ze dat kleine kankerpatiënten een zo goed mogelijk verblijf in het ziekenhuis hebben. Bijvoorbeeld door internetfaciliteiten aan ieder bed, zodat ze in contact kunnen blijven met hun vriendjes. Als ambassadeur probeer ik via contacten te regelen dat zoiets er komt.

„Iets anders is de Stichting Gehandicapt Kind. Die zetten regelmatig advertenties in de krant met mijn naam en foto. Daar staat dan bij dat ik vroeger naast een tehuis voor geestelijk gehandicapten woonde, waar ik kind aan huis was. En dat ik heel goed besef hoe belangrijk de SGK is. Ja hoor, dat is allemaal waar.

„Het is niet zo dat ik in het bijzonder iets met kinderen heb. Maar ik ben natuurlijk op mijn dertiende begonnen als ondernemer (met de website bellen.com, red.) en dan ben je voor dit soort stichtingen een logisch aanspreekpunt.

„In 2003 ben ik een van de winnaars van Entrepreneur of the Year geweest en dan kom je in een sociëteit van Nijenrode met andere ondernemers. Daarmee zetten we ons in voor ondernemers in achtergebleven gebieden. Bijvoorbeeld door een waterzuiveringsinstallatie te financieren voor een ondernemer in Paraguay. Een andere stichting reist naar die gebieden toe om te kijken of het geld goed terechtkomt. Die controle vind ik wel belangrijk. In het algemeen denk ik wel dat geld bij goede doelen doelmatig wordt besteed. Het enige is dat je wel eens leest over die topsalarissen bij goede doelenorganisaties. Dan denk ik wel: is dat nou nodig?”

Elske Schouten

Rectificatie / Gerectificeerd

In de rubriek Caritas (18 november, pagina 27) is sprake van de Stichting Gehandicapt Kind (SGK). Dit moet zijn: de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK).