Brazilianen doen tegenbod op Corus

Het Braziliaanse staalconcern Companhia Siderurgica Nacional (CSN) heeft gistermiddag een bod van 6,4 miljard euro uitgebracht op Corus. Dat heeft het Brits-Nederlandse staalbedrijf bekendgemaakt.

CSN wil 475 pence per aandeel in contanten betalen. Vorige maand ging Corus al akkoord met een eveneens contant bod van circa 6,1 miljard euro van het Indiase Tata Steel. Het aandeel Corus sloot gistermiddag bijna 5 procent hoger op 7,31 euro, doordat beleggers hopen dat beide partijen tegen elkaar gaan opbieden.

Het tegenbod van CSN werd al eerder verwacht, maar vermoedelijk had het Braziliaanse bedrijf enige moeite om de financiering rond te krijgen. CSN wil de overname betalen uit eigen middelen en met bankleningen. Een groep banken heeft al toegezegd de kredieten te willen verstrekken, aldus CSN. Samen zouden Corus en CSN jaarlijks 24 miljoen ton staal produceren. Daarmee zou het een van de vijf grootste staalconcerns ter wereld worden. In 2010 zal die productie gestegen zijn naar ongeveer 50 miljoen ton, aldus CSN.

„Een combinatie van CSN en Corus levert een groot staalbedrijf op met leidende posities op de markt en acceptabele distributienetwerken in zowel ontwikkelde als opkomende markten”, zei bestuursvoorzitter Benjaming Steinbruch van CSN. In 2002 liepen fusiebesprekingen tussen Corus en CSN mis, onder andere doordat grootaandeelhouder Steinbruch niet wilde dat zijn aandeel zou verwateren door de uitgifte van nieuwe aandelen. Ook de onzekere economische situatie in de wereld speelde een rol.

De strijd om Corus hangt samen met de huidige consolidatieslag in de wereldwijde staalsector. In juni van dit jaar ontstond het grootste staalbedrijf ter wereld door de overname van het in Luxemburg gevestigde Arcelor door het Indiase Mittal Steel.

Corus heeft belang bij een partner met een sterke positie in een lage-lonenland als India of Brazilië, die bovendien eigen ijzerertsmijnen bezit. Daardoor zou Corus toegang krijgen tot goedkoop basismateriaal, waardoor het bedrijf zijn marges kan verbeteren. Corus, een van de meest geavanceerde staalbedrijven in de wereld, kan een partner hoogwaardige technologische kennis bieden.

bruidsschat:pagina 25