Blauwtong heerst op veel boerderijen

Den Haag, 18 nov. Op ruim 430 boerenbedrijven in Nederland heerst inmiddels de ziekte blauwtong, die afgelopen zomer opdook in Nederland. Er is zelfs een kans dat Nederland de ziekte, die overwaaide uit het Middellandse Zeegebied, nooit meer kwijt raakt. Dit zegt veehouder Siem Jan Schenk, voorzitter van de vakgroep veehouderij van de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO). De ziekte heeft zich de afgelopen maanden als een olievlek verspreidt over België, Luxemburg, Noord-Frankrijk en het westelijk deel van Duitsland. In totaal tellen 1600 bedrijven in deze regio besmette dieren. Slechts 1 à 2 procent van de ziektegevallen loopt dodelijk af, zegt Schenk. De ziekte wordt verspreid door een mugje, genaamd `knut`. De verwachting was dat dit mugje de winterse kou in het noorden van Europa niet zou overleven. Nu is men daar minder zeker van.