Bijzondere collectie kaarten VOC naar Maritiem Museum

ROTTERDAM, 18 nov. Prins Willem Alexander heeft vrijdag in het Maritiem Museum de tentoonstelling De schat van Corpus Christi geopend. Het gaat om een verzameling van 21 VOC-kaarten en negen Britse zeekaarten uit de zeventiende eeuw. Corpus Christi is de naam van het college in Oxford waar ze sinds 1715 vergeten in een kast lagen. Het zijn zogenaamde manuscriptkaarten, waarvan veertien op perkament en zestien op papier. De perkamenten zijn het meest bijzonder: acht daarvan zijn getekend door Joan Blaeu voor de VOC. De kleuren en details zijn goed bewaard gebleven; handelsnederzettingen zijn getekend, Hollandse vlaggen wapperen, saillante aantekeningen en naamsaanduidingen zijn goed leesbaar. Hoe deze kaarten, in die tijd beschouwd als topgeheim, in Oxford terecht zijn gekomen, is niet bekend. De collectie kostte 2,4 miljoen euro, voor het Maritiem Museum Rotterdam de grootste museale aankoop ooit. De tentoonstelling loopt tot september 2007.