Wethouders PvdA vrezen verloedering

PvdA-wethouders van de grote steden van Nederland vrezen een verkiezingsoverwinning van het CDA op 22 november. „Voor ons als lokale bestuurders, die willen werken aan veilige en leefbare wijken, is nog vier jaar Balkenende een rampscenario”, schrijven de wethouders in een vanmiddag gepresenteerde oproep. Onder de 31 ondertekenaars uit 21 steden zijn Ahmed Aboutaleb uit Amsterdam, Dominic Schrijer uit Rotterdam, Jetta Klijnsma uit Den Haag en Rinda den Besten uit Utrecht.

Volgens de wethouders is het „vijf voor twaalf” in veel oude stadswijken. Voorzetting van een CDA-VVD kabinet, dat de afgelopen jaren bezuinigde op stedelijke vernieuwing, zal volgens hen bijdragen aan verdere verloedering en tweedeling tussen arm en rijk. Zij willen juist investeren in onderwijs, huisvesting en veiligheid.

Volgens de Rotterdamse wethouder Schrijer is de oproep geen kritiek op PvdA-lijsttrekker Bos. „Voor de PvdA is het grotesteden beleid een speerpunt, maar in de verkiezingscampagne wordt het onvoldoende geagendeerd.”