Virus voor klieren

Computervirus op wielen. Of houten internet met computervirus, of virus voor houten internet.

Of speelgoed voor de kleine klier. Voor het broertje dat het niet kan laten zusje lastig te vallen. En voor zus die het beetje bloed onder de nageltjes van broertje weg treitert. Gemaakt om mee te pesten, ook en vooral te koop in de alternatieve eerlijke houten speelgoedwinkel waar in het algemeen meer vrede heerst dan bij Intertoys.

Drie speelgoedcomputervirussen op een kar die The Attacker wordt genoemd. Van Brio, van de houten treintjes op houten rails. Zweeds design, made in China.

Brio vreest oudbol. Veel locomotiefjes van de houten spoorwegen zijn nog model stoomlocomotief. Met wagentjes erachter. Heeft in landen waar ouders zich de aanschaf van dit dure speelgoed kunnen veroorloven geen enkel verband met de werkelijkheid van het kind.

De stoomlocomotief is hier niet meer. (Ik weet nog hoe het klinkt als zo’n monster uit het station vertrekt en heb met dat geluid heel wat lepels pap mijn meisje weten binnen te drijven tot kokhalzens vol).

Verzin iets nieuws, zei Brio tegen zijn ontwerpers. Iets dat in deze tijd past. Dus iets met computers, denk even na. Een kind van drie snapt niets van computers, maar als we de ingewikkelde techniek nou eens vertalen in treintjes met een dvd-brandertje als station. Een computer is net zoiets als een stelsel van houten rails waar treintjes over rijden. Dan snapt het kind hoe een computer werkt.

Zo gedacht, niet lang genoeg, want zo ook gedaan. Nieuw dit najaar: het Brio Netwerk. De houten rails zijn gebleven, maar wat erop rijdt en erlangs en overheen gezet wordt, heeft niets meer te maken met de eerste spoorlijn tussen Haarlem en Amsterdam, maar veel met het gehannes van pa & ma met hun pc. Er kunnen nep-dvd’tjes nepgebrand worden en onverstaanbare e-mailtjes gerangeerd. Het hyperst moderne is een computervirus. Je hoort je ouders er wel eens over. Dat ze een virus hebben. Dat wil het kind ook, denkt Brio, want spelen is nadoen.

De schrik van het houten internet: drie virussen op een Attacker.

Een stukje kromgebogen laminaat, vier groene plastic wielen eronder, een paar magneetjes erin gelijmd en drie lelijk grijnzende, scheel kijkende poppetjes erbij die met hun magneten voeten op de magneetjes van de strijdwagen kleven.

Stuurloze kar en kwaadwillende mannetjes kosten samen tussen de 25 en 30 euro bij online speelgoedwinkels. En je kliertje is er blij mee. Want het mag, nee het moet er vervelend mee doen.

In een speelgoedwinkel werden houten rails uitgelegd waarover de vreemde treintjes moeten rijden met wagonnetjes met gleuven. In de gleuven passen e-mails. Platte plastic doosjes met een chipje erin dat een onbegrijpelijk geluid maakt als je het op een speciaal daarvoor bedacht doosje langs de rails legt. Er is meer bij het Brio Netwerk te koop dat piept en knort. Maar wat moet je met de Attacker?

Een enthousiaste verkoopster geeft graag een demonstratie. Het is doodsimpel. Je rijdt er alles mee ondersteboven. Rang! Een olifant in de porseleinkast van de kleuter. Een ramkraker. Ook gewone treintjes rijd je ermee uit de rails en je richt een ravage aan in het poppenhuis. Vernielen op wielen.

Wouter Klootwijk