Vinvis Nieuws

Gestrande walvis foto Roel Dijkstra ©Roel Dijkstra-Vlaardingen Walvis aangespoeld op het strand van Goedereede - Stellendam ©Roel Dijkstra-Vlaardingen

Dinsdagochtend is een gewone vinvis gestrand op de De Kwade Hoek in Zuid-Holland. De vinvis was al geruime tijd dood en dreef vanaf zondag honderd meter uit de kust bij de Maasvlakte. „Dit is de zesentwintigste keer sinds 1531 dat er een gewone vinvis op de Nederlandse kust aanspoelt”, zegt Susanne van Straaten, woordvoerster van museum Naturalis. „Vanaf dat jaar zijn we walvissen die aanspoelen gaan tellen.” Dat er weinig gewone vinvissen aanspoelen komt omdat ze eigenlijk nooit bij de kustlijn komen. Zij zwemmen in zeer diep water. „Onze onderzoekers van Naturalis hebben van de vinvis botmateriaal, delen van de huid en de boven- en onderkaak meegenomen. Daarmee proberen zij ondermeer te achterhalen waardoor de vinvis is gestorven en hoe oud hij is.”

www.walvisstrandingen.nl

    • Jitka Buschman