Vijf managers Siemens van fraude verdacht

De Duitse justitie heeft vijf topmanagers van industrieel concern Siemens gearresteerd op verdenking van fraude. Dat gebeurde na tientallen invallen die gisterochtend bij het bedrijf zijn gedaan.

De vijf zouden een zwarte boekhouding hebben aangelegd om geld vrij te maken voor het betalen van steekpenningen. Met het smeergeld moesten grote opdrachten in het buitenland worden binnengehaald.

Deze week deed justitie huiszoeking in het hoofdkantoor van Siemens in München en in een aantal huizen van Siemens-werknemers. Het Openbaar Ministerie in de Beierse hoofdstad vermoedt dat medewerkers van de divisie voor telecommunicatie sinds 2002 ongeveer 20 miljoen euro naar geheime rekeningen in Zwitserland en Liechtenstein hebben gesluisd. Het geld zou gebruikt zijn om grote telecommunicatieprojecten binnen te halen in Azië en het Midden-Oosten. Ook wordt onderzocht of Siemens smeergeld heeft betaald voor opdrachten in het kader van de Olympische Spelen 2004 in Athene.

Het onderzoek richt zich op in totaal twaalf verdachten. Een aantal heeft bij Siemens gewerkt. Twee verdachten waren voorheen lid van de directie van de telecom-divisie, een van hen was verantwoordelijk voor financiën. Het onderzoek, waarbij ook Oostenrijkse en Italiaanse politiediensten betrokken zijn, kwam aan het rollen door een anonieme tip.

In Duitsland komen steeds vaker corruptieschandalen aan het licht. In de afgelopen tien jaar is het aantal onderzoeken naar fraude in het bedrijfsleven verviervoudigd. Afgelopen jaar liepen 1.650 onderzoeken naar uiteenlopende vormen van bedrog, variërend van smeergeld tot het langdurig omkopen van een ondernemingsraad.

Het is niet duidelijk of alleen het aantal bekende onderzoeken toeneemt, of dat ook de corruptie zelf toeneemt. Justitie besteedt sinds midden jaren negentig meer aandacht aan het bedrijfsleven en grote concerns zien corruptiebestrijding sinds een aantal jaren als een onderdeel van goed ondernemersgedrag.