Verkiezingsuitslag Congo betwist

Een lid van de VN-vredesmacht probeert aanhangers van de oppositie en de politie uit elkaar te houden in de hoofdstad Kinshasa. Foto Reuters A U.N. peacekeepers gestures as he tries to stop clashes between Congolese policemen and supporters of Congolese opposition presidential candidate Jean Pierre Bemba near his office in Kinshasa November 16, 2006. U.N. and European peacekeepers deployed in force to deter violence in Congo's capital on Thursday after President Joseph Kabila was declared winner of a historic election in a result disputed by his rival. Pockets of supporters of the defeated rival, Bemba, turned out in some parts of Kinshasa to express anger at the result announced late on Wednesday by Democratic Republic of Congo's electoral commission. REUTERS/Goran Tomasevic (DEMOCRATIC REPUBLIC OF CONGO) REUTERS

De verliezer van de eerste vrije presidentsverkiezingen in Congo in veertig jaar weigert zijn nederlaag te erkennen. Gevreesd wordt dat de reactie van vice-president Jean-Pierre Bemba, die volgens de voorlopige uitslag verliest van zittend president Joseph Kabila, zorgt voor een wederopleving van het geweld tussen aanhangers van de beide kandidaten.

Militairen van de Verenigde Naties en de Europese troepenmacht Eufor namen uit voorzorg posities in de hoofdstad Kinshasa in, waar het tot kleine relletjes kwam maar gisteravond nog geen slachtoffers waren gevallen. Tussen 1998 en 2003 woedde er een zware burgeroorlog in dit Afrikaanse land dat zo groot is als West-Europa.

Jean-Pierre Bemba zei gisteren in een televisieverklaring dat hij de verkiezingsuitslag „met alle mogelijke, legale middelen” zal bestrijden. Volgens Bemba strookt de voorlopige uitslag, die woensdag bekend werd gemaakt, niet met „de wil van het volk”. Volgens de kiescommissie kreeg Bemba bij de beslissende stemronde van eind vorige maand 42 procent van de stemmen. Zijn rivaal, de zoon van de in 2001 vermoorde president Laurent Kabila, behaalde 58 procent. De uitslag moet nog worden goedgekeurd door het Congolese Hooggerechtshof.

De Europese Unie feliciteerde gisteren Kabila met de verkiezingsoverwinning. In een ogenschijnlijke poging de rust te bewaken, voegde EU-buitenlandcoördinator Javier Solana daar aan toe dat Bemba „ongetwijfeld een van de politieke spelers van de komende periode” zal zijn.

In Kinshasa ontstond gisteren een dreigende sfeer toen aanhangers van Bemba – die in de hoofdstad in de meerderheid zijn – op straat hun teleurstelling over de uitslag ventileerden. Enkele stenengooiers werden door de oproerpolitie gearresteerd. Militairen van de VN en de Europese troepenmacht Eufor trokken de stad in om een geweldsuitbarsting te voorkomen. Zij bewaken nu het huis van Bemba, een voormalige warlord die met honderden gewapende aanhangers in de hoofdstad woont. De verkiezingen hebben tot dusverre enkele tientallen levens geëist. (AP)