Vakbonden FNV sturen aan op hogere looneis

De achterban van de drie grootste FNV-bonden willen een hogere looneis dan de vakcentrale in september bekendmaakte. Toen kondigde de FNV aan 2,5 procent meer loon te eisen in de cao-onderhandelingen voor 2007.

Dat moet 3 procent worden, besloten de bondsraden van FNV Bouw en de vakbond voor de marktsector FNV Bondgenoten gisteren. De vakbond in de publieke sector, Abvakabo, wil zelfs 4 procent meer loon.

De reden van de aanscherping van de looneis is dat de kosten van levensonderhoud van de leden is gestegen door het kabinetsbeleid, aldus FNV Bondgenoten. De bonden maken zich zorgen over stijgende rekeningen voor huur, energie en ziektekosten. Volgens een woordvoerder denken de leden dat de eis van 2,5 procent niet genoeg is voor koopkrachtbehoud.

Bovendien steekt het de bonden dat het kabinet niks heeft gedaan aan de topinkomens. De 3 procent loonsverhoging past volgens de leden bovendien bij de verbeterde economische situatie, die mede mogelijk is gemaakt door de gematigde loonstijgingen van de laatste jaren.

Aanstaande maandag stelt de FNV de definitieve looneis voor volgend jaar vast. Daar is volgens de vakcentrale niets ongewoons aan. De 2,5 procent looneis in september was een voorstel, waar binnen de bonden vervolgens over gesproken wordt. Overigens komt het niet vaak voor dat de eis daarna wordt aangepast.

Als de looneis eenmaal is vastgesteld, worden alle bonden geacht zich daaraan te houden. „Onze bonden zijn daar zeer gedisciplineerd in”, zegt een woordvoerder van de vakcentrale.

Uit de discussies over de looneis bleek dat de leden van FNV Bondgenoten loon en koopkrachtbehoud belangrijk vinden, maar werkzekerheid en gezond en veilig werken vinden ze nog belangrijker. Vooral jongeren en vrouwen geven prioriteit aan deze thema’s.