Tot ziens bij de bv Oprotpremie

Getronics had al een grote reputatie als uitdeler van gouden handdrukken. En het automatiseringsbedrijf komt er maar niet vanaf. Getronics wil niet zeggen wat de deze week heengezonden financieel directeur Theo Janssen meekrijgt.

Maar dat het niet slecht zal zijn, doet de lange oprottraditie bij Getronics wel vermoeden.

Het begon met Cees van Luijk in 2001, die er niet in slaagde om de Amerikaanse overname Wang te integreren. Getronics bezweek bijna onder zijn schuldenlast. Net als Van Luijk zelf. De 3,2 miljoen euro die hij had geleend van het bedrijf om de belasting over zijn optiepakket te betalen, hoefde hij niet terug te betalen. Daarnaast kreeg hij 2,7 miljoen mee.

Ruim een jaar later trokken Jan Docter, Peter van Voorst en de Amerikaan David Goulden voor in totaal 10 miljoen euro aan premies en kwijtscheldingen de deur achter zich dicht.

Klaas Wagenaar en Axel Rückert maakten vervolgens schoon schip en kregen een ‘bescheiden salaris’ van 450.000 euro aangevuld met een bonus van 1 miljoen per persoon. Rückert verdween, maar zonder gouden handdruk.

Tijd voor rust, zou je zeggen. Maar Wagenaar begon aan het in recordtempo verslijten van bestuurders. Oswald Coene mocht een klein dochterbedrijf kopen, vertrok en kreeg een lening van 178.000 euro kwijtgescholden.

Na de overname van PinkRoccade werd topman Henk Bosma netjes met vervroegd pensioen gestuurd voor 697.000 euro.

Van een nieuwe raad van bestuur die in mei 2005 aantrad, is de helft al weer vertrokken. Henny van Schaik was in mei de eerste. Getronics maakte netjes bekend wat hij meekreeg. 15 keer zijn maandsalaris, goed voor meer dan 3 ton na een jaartje werken. Dat leidde tot protesten.

De Brit Stuart Appleton krijgt niets mee, omdat hij op eigen verzoek vertrekt. Maar hij mag wel tot april 2007 in dienst blijven. Over Janssen houdt Getronics na alle commotie maar zijn mond. Maar hij zou een slechte onderhandelaar zijn als hij minder meekrijgt dan zijn collega Van Schaik en dus ook niet ongeveer 3 ton zal meenemen.

Tussenstand: ruim 17 miljoen, waarvan overigens naar schatting slechts 1,5 miljoen in het tijdperk-Wagenaar.

De vraag is of het daarbij blijft. Ook bestuurder Aart Klompe zou op het punt staan om te vertrekken. Bovendien, bij een leegloop van een bestuur, wordt uiteindelijk ook de bestuursvoorzitter meestal slachtoffer. Wagenaar kreeg van zijn commissarissen in 2005 een tussentijdse salarisverhoging tot 650.000 euro. Als ook hij 15 keer een maandsalaris krijgt, is dat goed voor een handdruk van meer dan 8 ton

Voorspelling voor de eindstand: 18,5 miljoen in 5 jaar.

Daan van Lent

    • Daan van Lent