Televisie Voorkeur

In het tweede deel van het drieluik Lost cities of the ancients aandacht voor de piramidenstad Tucume op de noordkust van Peru waar zich 26 kolossale structuren bevinden, gecentreerd rond een heilige berg. Tot voor kort wist niemand waarom die piramides werden gebouwd. Archeologisch onderzoek heeft aangetoond dat zich daarin bloedige rituelen met mensenoffers voltrokken. België 2 (Canvas), 20.50-21.45u.

Actualiteiten

Een vandaag. Reportage over de LPF en waar de stemmers van vier jaar geleden gebleven zijn. Verder Jan Marijnissen (SP) in de verkiezingsbus. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Reportage over de beroemde zeekaarten van de VOC van cartograaf Joan Blaeu, die na drierënhalve eeuw weer terug op Nederlandse bodem zijn. Eerder dit jaar werden de beroemde zeekaarten ontdekt in een bibliotheek in Oxford. Experts noemen de kaarten van Blaeu van ‘onschatbare cultuurhistorische waarde’. Om politieke redenen waren ze destijds uiterst geheim. Vanaf vandaag zijn de zeekaarten in het Maritiem Museum in Rotterdam te zien. En lijsttrekker Wouter Bos (PvdA) op verkiezingspad. Ned.2, 19.20-19.55u.

Nederland kiest. Rechtstreeks uit Dudok in Den Haag een debat tussen Rita Verdonk (VVD), minister van Vreemdelingenzaken, en lijsttrekker Marco Pastors van EénNL. Ned.2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

De wereld draait door. Partijleider Wouter Bos praat als tafelgast met de cabaretiers Bert Visscher en Jörgen Raymann en met muziekkenner Leo Blokhuis. Ned.3, 19.30-20.30u.

Pauw & Witteman. Gasten zijn Femke Halsema van GroenLinks en Freek de Jonge van wie op 21 november zijn theatershow De stemming 2006 live na het afsluitende lijsttrekkersdebat live wordt uitgezonden. En Guus Bakker, directeur van de Beurs van Berlage, naar aanleiding van de tentoonstelling Bodies; The Exhibition waarin echte lichamen worden tentoongesteld. Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

Een bijzonder jaar. Eerste aflevering van een zesdelige serie met historische hoogtepunten. Vanavond onder meer over de de gijzeling tijdens de Olympische Spelen in 1972 en de onafhankelijkheid van Suriname. Ook met kleiner nieuws zoals de bouw van de Brienenoordbrug in 1964 en Pinkpop in 1975. Ned,2, 18.00-18.25u.

Beatrix in de West. Verslag van het bezoek aan Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba en Sint Eustatius van koningin Beatrix dat 16 november werd afgesloten. Presentatie Maartje van Weegen. Ned.1, 19.30-20.00u.

Keuringsdienst van waarde. In deze laatste uitzending aandacht voor anti-oxidanten. Anti-oxidanten maken het de vrije radicalen, de veroorzakers van kanker, moeilijk. Maar waar zitten die anti-oxidanten allemaal in en helpen ze ook? Ned.3, 20.30-21.00u.

Dossier 2300: OI – breekbare botten. De zeldzame genetische afwijking osteogenesis imperfecta maakt de botten broos. Nog steeds is niet alles over deze ziekte bekend. Er wordt een kijkje genomen in het leven van ouders en kinderen die samen met doktoren de strijd aangaan tegen deze ziekte. RTL4, 22.55-23.55u.

amusement

Domino day 2006. Op klanken van de meest uiteenlopende muziekstijlen wordt voor de achtste keer een poging gedaan om met 4,4 miljoen stenen het wereldrecord vallende dominostenen te breken. Het record van vorig jaar staat op 4.002.136 stenen. Zangeres Kim Wilde tikt de eerste steen aan. Ook zal zij een optreden verzorgen, evenals Lucie Silvas en Ilse DeLange. De presentatie is in handen van Nance en Hans Kraaij jr. SBS6, 19.25-23.00u.

TV-show. Wouter Bos en Linda de Mol praten over de ‘strijd om het torentje’ en het nieuwe programma M/V dat zij samen met Talpa-collega Beau van Erven Dorens presenteert. Ook een gesprek met de Amerikaanse zanger Tony Bennett. Ned.1, 22.00-23.00u.

kunst

Simon Schama’s power of art. Vijfde deel van een serie over meesterwerken uit de kunstgeschiedenis. Vanavond over Turner’s schilderij Slave ships with slavers throwing the dead and dying overboard. Het schilderij werd door critici neergesabeld toen het in 1840 in de Royal Academy was te zien. BBC2, 22.00-23.00u.

Blindgangers. Korte film uit 2006 van Talluhah Schwab over het leven van Barry die een rustig bestaan in de provincie leidt totdat de geheimzinnige Lynn op zijn pad komt. Met Mischa Hulshof als Barry en Lotte Voets als Lynn. Ned.2, 23.10-23.55u.

Jeugd

Klokhuis. Reportage over kinderen die door problemen niet meer thuis kunnen wonen en opgenomen zijn in een internaat. Hoe ziet het dagelijkse leven op internaat De Rading er uit en wat zijn de regels? Ned.3, 18.20-18.45u.