Televisie Film van de dag

Fallen Angels. Samen met voorganger Chungking Express was dit de film die de Hongkongse filmmaker Wong Kar-wai bij een breder publiek introduceerde. Zijn succes heeft iets te maken met zijn karakters – dolende twintigers die verloren en alleen ’s nachts door de grote stad zwerven, op zoek naar, ja, wat eigenlijk? Ze smachten naar liefde maar vallen op de verkeerde, of zijn nog niet over een eerdere relatie heen. De films van Wong Kar-wai excelleren in het oproepen van melancholie en ontroering. Hoe vreemd sommige van zijn personages ook zijn, je gaat toch echt met ze meeleven. En dan is er nog de inventieve stijl van filmen, die met geen andere te vergelijken is. De camera staat nooit stil en doet niet wat je verwacht. Schuine kaders, schokkerig gefilmde scènes, grofkorrelige beelden en abrupte overgangen geven Fallen Angels zowel vaart als mysterie.(Wong Kar-wai, 1995, Hongkong), België 2, 23.40-1.15u.

André Waardenburg