Tegenwind voor regenscherm

Iedereen kent het slagveld na een regenbui met overal op de grond door de wind geknakte paraplu’s. Maar nu is er dan een door ‘Delft’ ontwikkelde, stormvaste plu. Of niet?

Hij lijkt een groot succes te worden, de paraplu ‘met staartvorm’. Volgens drie onlangs afgestudeerde Delftse ingenieurs, verenigd in het bedrijf SENZ Umbrellas, zijn er binnen negen dagen 10.000 exemplaren van de SENZ verkocht via de eigen website en de Mexx-winkelketen. Dit verraste hen zozeer, dat hij niet meer leverbaar is tot vlak voor de feestdagen.

De ‘stormvaste’ plu met gepatenteerde, asymmetrische vorm is een ontwerp van industrieel ontwerper Gerwin Hoogendoorn. De SENZ is mooi, trendy vormgegeven met een zwart handvat van een prettig aanvoelende, zachte kunststof. Het opvallende regenscherm is in twee versies te koop; in een standaardformaat en als opvouwbare variant. Beide met een zilverkleurige buitenzijde en een zwarte onderkant.

Het vervelende van paraplu’s is, dat ze bij harde wind en storm moeilijk te hanteren zijn, naar boven omklappen en kapot gaan, wat tot hilarische taferelen kan leiden, maar voor de eigenaar erg vervelend is. De SENZ klapt volgens de makers niet om, omdat hij zichzelf op de wind richt en omdat de onderste baleinen niet halverwege vertakken, maar in een gebogen lijn doorlopen tot de buitenrand van de paraplu. Daar bevinden zich geen puntige uiteinden, waarmee je mensen in de ogen kunt prikken, maar afgevlakte, kunststof driehoekjes.

Op de website van SENZ is een filmpje te zien van een windtunneltest door een verslaggever van de Volkskrant, waarbij de paraplu zelfs ‘gemakkelijk’ windkracht tien trotseert. Maar het betreft een statische proef en het aanvankelijke enthousiasme wordt enigszins getemperd na hem in een ‘real-life’ situatie bij windkracht zes à zeven met windstoten uitgetest te hebben op het Scheveningse strand.

Hij richt zich inderdaad op de wind, maar bij windstoten gedraagt hij zich net als een vlieger en zwenkt hij met grote kracht verraderlijk alle kanten op. Als je er niet op bedacht bent, vliegt hij zelfs uit je handen weg. Hij klapt niet naar boven om, maar vervormt wel en na een kwartiertje met de SENZ rondgelopen te hebben, zijn vier baleinen aan de achterzijde geknakt.

Het waren zware omstandigheden en een traditionele paraplu was vermoedelijk al veel eerder gemolesteerd door de windvlagen. Maar ook deze plu blijkt dus zijn grenzen te hebben en hooguit windbestendig te zijn.

Kortom, de SENZ is een fraai hebbeding, maar stormvast is hij niet.

De SENZ Mini kost 39,95 euro, de SENZ Original 49,95 euro

www.SENZumbrellas.com voor meer informatie en verkoopadressen