Stork mag activistische beleggers verhoren

Het industrieel concern Stork mag zijn grootaandeelhouders Centaurus en Paulson onderwerpen aan een getuigenverhoor. Dat heeft de rechtbank gisteren besloten. De verhoren worden gehouden op 21 december en op 17 januari.

Het industrieconglomeraat, dat in de clinch ligt met de twee hedgefondsen over de strategische koers, wil met de verhoren onderzoeken of de twee activistische aandeelhouders zich schuldig hebben gemaakt aan overtreding van de Wet Melding Zeggenschap.

Stork heeft het vermoeden dat Centaurus en Paulson, die samen ruim 33 procent van de aandelen bezitten, te laat hebben gemeld dat zij samen optrekken. Die melding hebben zij op 6 september gedaan, maar Stork vermoedt dat het tweetal al eerder heeft besloten een gezamenlijk beleid te voeren en ook samen hun stemrecht uit te zullen oefenen tijdens aandeelhoudersvergaderingen.

Centaurus en Paulson willen dat Stork doorgaat met zijn luchtvaartpoot en de twee divisies verkoopt die kippenslachtmachines produceren en technisch onderhoud aan olie- en gasinstallaties verrichten. Het bestuur van Stork wil het bedrijf niet opsplitsen.

De verhoren mogen niet over die strategische discussie gaan, besloot de rechter. Stork heeft daar ook niet om gevraagd. Het zegt dat het de procedure heeft aangespannen om de belangen van andere aandeelhouders te beschermen.

Naar aanleiding van de uitkomst van de verhoren besluit Stork of het de procedure verder voortzet. Centaurus en Paulson kunnen een boete krijgen, maar ook hun stemrecht zou ze ontnomen kunnen worden.

De twee hedgefondsen noemden eerder de procedure al een verspilling van tijd en energie, maar hebben toegezegd dat zij voor de rechter zullen verschijnen.