Staat geeft gouden aandeel aan TNT

Den Haag, 17 nov. De Nederlandse staat doet afstand van het zogeheten gouden aandeel in het logistieke concern TNT. Dat lieten de partijen gisteren weten. Dit speciale aandeel gaf de Nederlandse overheid de macht een overname van het postconcern te blokkeren. Het ministerie van Financiën publiceerde op zijn website een toelichting van minister Zalm aan de Tweede Kamer op het besluit. Daarin stelt hij dat ”er niet langer een reden bestaat om een minderheidsbelang in TNT aan te houden”. Dat betekent dat de staat zich opmaakt voor de verkoop van het resterende belang in TNT van ongeveer 10 procent. De staat doet afstand van het gouden aandeel wegens een uitspraak van het Europese Hof van Justitie in september. Volgens het Hof is het houden ervan strijdig met Europese regels voor vrije concurrentie.