Royal kandidaat presidentschap Franse socialisten

Ségolène Royal is de socialistische kandidaat in de Franse presidentsverkiezingen in april en mei volgend jaar.

De leden van de Parti Socialiste (PS) hadden gisteren aan één ronde genoeg om de 53-jarige ex-minister met een ruime meerderheid aan te wijzen. Royal maakt nu kans de eerste vrouwelijke Franse president te worden.

Royal sprak gisteravond in eerste reactie van „een moment dat ik met intens geluk beleef”. Meteen daarna zei zij nu de socialisten van verschillende voorkeur te willen verenigen.

Volgens PS-secretaris François Hollande, tevens levensgezel van Royal, hebben de voorverkiezingen „een dynamiek van winst”op gang gebracht, ondanks de soms harde verwijten die de andere kandidaten Royal maakten.

Uit de definitieve uitslag blijkt dat 60,6 procent van de leden voor Royal heeft gestemd. De sociaal-democraat Dominique Strauss-Kahn haalde 20,8 procent. De linkervleugel van Laurent Fabius kwam uit op 18,5 procent. De opkomst was hoog: 82 procent van de ruim 218.000 partijleden bracht zijn stem uit.

Strauss-Kahn feliciteerde Royal vanmorgen met haar overwinning. „Iedereen zal achter haar staan.” Fabius wenste haar vanmorgen succes. „Het is nu aan Royal om alle socialisten te verenigen. Ik ben daar vanzelfsprekend toe bereid”, aldus Fabius.

Er wordt rekening mee gehouden dat Fabius van Royal concessies wil afdwingen aan de antiliberale koers die hij voorstaat. Het versplinterde antiliberale links haalde bij de presidentsverkiezingen in 2002 opgeteld 26 procent van de stemmen, tegen 16,1 voor de toenmalige PS-kandidaat Lionel Jospin.

De peilingen voor de komende verkiezingen wijzen vooralsnog op een tweestrijd tussen Royal en de rechtse minister van Binnenlandse Zaken en UMP-leider Sarkozy. Hij is favoriet om in januari door de partijleden als kandidaat te worden aangewezen.

In de commentaren is de ruime steun van Royal in de eerste plaats opgevat als een aanwijzing dat de PS-leden de meest kansrijke kandidaat hebben willen kiezen voor de presidentsverkiezingen. „De leden hebben de persoonlijkheid gekozen die in hun ogen het best in staat is rechts te verslaan”, aldus dagblad Le Monde.

Voor de centrum-rechtse krant Le Figaro is Royal „kwetsbaarder dan het lijkt” gezien de lacunes in haar dossierkennis en de politieke onhandigheden die haar tijdens de PS-campagne verweten werden.

Vechtjas:pagina 5