Prins betreurt wijziging olympische zwemfinales

Kroonprins Willem-Alexander vraagt zich af of het Internationaal Olympisch Comité (IOC), waarvan hij sinds 1998 lid is, er wel verstandig aan heeft gedaan de zwemfinales tijdens de Olympische Spelen van 2008 in Peking naar de ochtenduren te verplaatsen. Hij is er zelf geen voorstander van.

De prins reageerde gisteren op het IOC-besluit in Nieuwegein, waar hij samen met zijn collega-IOC-leden Els van Breda Vriesman en Hein Verbruggen het nieuwe Huis van de Sport officieel opende. Dat Huis is het nieuwe gezamenlijke onderkomen van elf sportbonden en drie andere sportorganisaties.

De prins liet desgevraagd weten niet bij het besluit over verplaatsing van de zwemfinales te zijn betrokken en evenmin te hebben gelobbyd voor behoud van het programma.

Zijn reactie gisteren luidde: „Ik was op staatsbezoek in Australië toen het besluit werd genomen. Ik begrijp nu dat het niet meer is terug te draaien. Als het wel zou kunnen, had ik dat graag gewild. Bovendien heeft het ook gevolgen voor andere onderdelen van het olympische programma. Dat is dusdanig gefinetuned dat elke wijziging onmiddellijk consequenties heeft. Ik kan nu nog niet overzien welke dat zijn, maar ik stel me voor dat het laatste woord over deze beslissing nog niet is gezegd.”

Hoewel diplomatiek geformuleerd laat de kroonprins onmiskenbaar duidelijk weten het verplaatsen van de zwemfinales te betreuren. Hij sprak zich niet uit over de rol van de Amerikaanse televisiezender NBC, die het verzoek tot wijziging bij het IOC had ingediend om de kijkers in de Verenigde Staten op prime time met belangrijke ontknopingen te kunnen bedienen.

Willem-Alexander liet zich wel positief uit over het Huis van de Sport, waarvan hij vooral de samenwerking tussen verschillende bonden toejuichte. Vooralsnog bepleit hij geen uitbreiding met meer bonden om de synergie in de huidige samenstelling een kans te geven.

In het Huis van de Sport hebben zich de volgende bonden verenigd: hockey, basketbal, honk- en softbal, cricket, volleybal, kanovaren, wielrennen, zwemmen, zeilen, triatlon en jeu de boules. Daarnaast is er plaats voor een regionale basketbal- en volleybalbond, evenals Sportservice Midden Nederland, Sportservice Net, de redactie van Hockey Magazine en NLCoach.

    • Henk Stouwdam