Pas verschenen

Literatuur

Gustave Flaubert: Geluk is onmogelijk. Vert. Edu Borger, De Arbeiderspers, 348 blz. € 25,-

Een selectie uit Flauberts brieven aan onder anderen Maupassant, Baudelaire en de gebroeders Goncourt, en ook aan een onbekende lezeres van Madame Bovary. Deel in de reeks Privédomein, samengesteld, vertaald en van een voorwoord voorzien door Edu Borger.

Etienne van Heerden: In de plaats van liefde (In stede van die liefde). Vert. Robert Dorsman, De Bezige Bij, 510 blz. € 29,90Roman van de Zuid-Afrikaanse schrijver (1954) over het leven van een succesvol internetkunsthandelaar en een arm zwart dorpsmeisje.Anthony Mertens: Lezen, man! Essays en kritieken. De Bezige Bij, 428 blz. € 24,90Lezersautobiografie van neerlandicus en oud-redacteur van uitgeverij Querido Anthony Mertens met een keuze uit dertig jaar beschouwingen over boeken en schrijvers. Kees Fens schreef in het voorwoord ‘Anthony Mertens heeft een voor een schrijver over literatuur gevaarlijke eigenschap: hartstocht. Belezen en bezeten gaan bij hem samen’.Anaïs Nin: Huis van incest (House of Incest). Vert. Laurens Vancrevel, BrumesBlondes, 80 blz. € 17,-Prozagedicht van de Amerikaanse avant-garde schrijfster Anaïs Nin (1903- 1977) met een essay van de vertaler over de betekenis van het gedicht en met tekeningen van Jörg Remé. Van dichter en beeldend kunstenaar Jan G. Elburg (1919-1992) verscheenDe zevensnaar, van vroege poëzie-experimenten uit de periode 1941-1950 (76 blz. €17,-)Non-FictieDe Gouden Bocht van Amsterdam. Stichting ITARR/ARRS, 338 blz. € 59,50 na 1 januari 2007 € 69,50Geïllustreerde uitgave over het deel van de Herengracht tussen de Leidsestraat en de Vijzelstraat. Drie eeuwen geschiedenis over macht, kunst en leefcultuur, samengesteld door Milko den Leeuw en Martin Pruijs.Willem Melching & Marcel Stuivenga: Ooggetuigen van de Eerste Wereldoorlog in meer dan honderd reportages. Bert Bakker, 286 blz. € 17,95Historici Willem Melching en Marcel Stuivinga stelden een bundel samen met verslagen uit de Eerste Wereldoorlog. Brieven, dagboekfragmenten, gedichten en krantenartikelen geven een duidelijk beeld van het leven van de Britse en Duitse soldaten aan het front.Gavin Pretor-Pinney: De wolkengids Wolken in de geschiedenis, wetenschap en cultuur (The Cloudspotter’s Guide). Vert. Richard Kruis, De Bezige Bij, 344 blz. € 19,90Geïllustreerd meteorologisch handboek over de ‘hemelse dampen’, over de rol van de wolk in geschiedenis en wetenschap, samengesteld door de Brit Gavin Pretor-Pinney , oprichter van The Cloud Appreciation Society.Luc Devoldere: Mijn Italië. Atlas, 384 blz. € 22,90Essays waarin Luc Devoldere (hoofdredacteur van Ons Erfdeel) zijn liefde voor het schiereiland verwoordt. ‘Geen reisboek’ maar een zeer persoonlijk portret. (In stede van die liefde). Vert. Robert Dorsman, De Bezige Bij, 510 blz. € 29,90

Roman van de Zuid-Afrikaanse schrijver (1954) over het leven van een succesvol internetkunsthandelaar en een arm zwart dorpsmeisje.

Anthony Mertens: Lezen, man! Essays en kritieken. De Bezige Bij, 428 blz. € 24,90

Lezersautobiografie van neerlandicus en oud-redacteur van uitgeverij Querido Anthony Mertens met een keuze uit dertig jaar beschouwingen over boeken en schrijvers. Kees Fens schreef in het voorwoord ‘Anthony Mertens heeft een voor een schrijver over literatuur gevaarlijke eigenschap: hartstocht. Belezen en bezeten gaan bij hem samen’.

Anaïs Nin: Huis van incest (House of Incest). Vert. Laurens Vancrevel, BrumesBlondes, 80 blz. € 17,-

Prozagedicht van de Amerikaanse avant-garde schrijfster Anaïs Nin (1903- 1977) met een essay van de vertaler over de betekenis van het gedicht en met tekeningen van Jörg Remé. Van dichter en beeldend kunstenaar Jan G. Elburg (1919-1992) verscheenDe zevensnaar, van vroege poëzie-experimenten uit de periode 1941-1950 (76 blz. €17,-)

Non-Fictie

De Gouden Bocht van Amsterdam. Stichting ITARR/ARRS, 338 blz. € 59,50 na 1 januari 2007 € 69,50

Geïllustreerde uitgave over het deel van de Herengracht tussen de Leidsestraat en de Vijzelstraat. Drie eeuwen geschiedenis over macht, kunst en leefcultuur, samengesteld door Milko den Leeuw en Martin Pruijs.

Willem Melching & Marcel Stuivenga: Ooggetuigen van de Eerste Wereldoorlog in meer dan honderd reportages. Bert Bakker, 286 blz. € 17,95

Historici Willem Melching en Marcel Stuivinga stelden een bundel samen met verslagen uit de Eerste Wereldoorlog. Brieven, dagboekfragmenten, gedichten en krantenartikelen geven een duidelijk beeld van het leven van de Britse en Duitse soldaten aan het front.

Gavin Pretor-Pinney: De wolkengids Wolken in de geschiedenis, wetenschap en cultuur (The Cloudspotter’s Guide). Vert. Richard Kruis, De Bezige Bij, 344 blz. € 19,90

Geïllustreerd meteorologisch handboek over de ‘hemelse dampen’, over de rol van de wolk in geschiedenis en wetenschap, samengesteld door de Brit Gavin Pretor-Pinney , oprichter van The Cloud Appreciation Society.

Luc Devoldere: Mijn Italië. Atlas, 384 blz. € 22,90

Essays waarin Luc Devoldere (hoofdredacteur van Ons Erfdeel) zijn liefde voor het schiereiland verwoordt. ‘Geen reisboek’ maar een zeer persoonlijk portret.