Liederlijke Killers in woest Paradiso

Concert: The Killers. Gehoord: 16/11 Paradiso, Amsterdam. Herh: 7/3 HMH, Amsterdam.

Van alle bands die een paar jaar geleden furore maakten zijn The Killers uit Las Vegas de verrassende winnaars. The Bravery, The Rapture, zelfs Franz Ferdinand, niemand kreeg een ontvangst als The Killers gisteravond in Paradiso. De zaal was wilder dan een zeemanskroeg en liederlijker dan een bordeel. Minstens de helft van het publiek bestond uit bier gooiende Britse fans, de rest uit fotograferende 16-jarigen. Er was weinig nodig om de zaal in woest gehos te laten losbarsten. En dat terwijl The Killers op de nieuwe cd, Sam’s Town, een serieuzer geluid laten horen. De glamdisco-accenten van eerst hebben plaats gemaakt voor gedragen gitaren, waar zanger Brandon Flowers als een bezwerende priester overheen galmt.

Het concert werd overrompelend geopend met de hit When You Were Young, waarop de aanwezigen in zo’n jankende bijval uitbarstten dat het leek alsof ze hun eigen tienerleed bezongen hoorde worden. Om daarna met Somebody Told Me tot straf dansen te worden aangezet. Flowers is de tengere en beweeglijke blikvanger. Soms speelde hij keyboards, maar de meeste extra effecten werden verzorgd door een vijfde bandlid verstopt achter de versterkers.

De muziek van The Killers neigt naar bombast maar wordt daarvan gered door die hoge dwingende stem van Flowers, en door de ontsporende orgelklanken die overal opduiken. In het midden zakte het iets in, maar de band hernam zich tegen het einde met liedjes als Mr.Brightside en Reasons Unknown.

Er is iets merkwaardigs met de uitwerking van deze band. De overtuigde christen Flowers doet en zegt tijdens het optreden niets aanstootgevends of dubbelzinnings. Toch zijn de zinderende liedjes wervelender, duizelig makender en liederlijker dan die van al die rebelse atheïsten bij elkaar.