Levenslang voor VS-soldaat Irak

In de Amerikaanse staat Kentucky is gisteren een eerste militair veroordeeld wegens de verkrachting van een Iraaks meisje en betrokkenheid bij de moord op haar en haar gezin in het plaatsje Mahmudiya. De 23-jarige soldaat James Barker krijgt celstraf „voor de lengte van zijn natuurlijke leven” (maximaal negentig jaar), met kans op vervroegde vrijlating na twintig jaar.

Barker bekende schuld en beloofde te getuigen tegen vier medeverdachten, om een eventuele doodstraf te ontlopen. In zijn laatste woord zei de soldaat dat Irak hem boos en gewelddadig ten opzichte van Irakezen had gemaakt.

De moordpartij in Mahmudiya in maart behoort tot de ergste in een reeks misdaden die Amerikaanse militairen in Irak zouden hebben begaan. Volgens getuigen besloten de vijf betrokken militairen tot verkrachting van het 14-jarige meisje Abeer Qassim al-Janabi, nadat ze haar bij een controlepost hadden opgemerkt. In haar huis verkrachtte Barker het meisje samen met een van zijn collega’s. Ondertussen schoot de hoofdverdachte in de zaak, voormalig soldaat Steven Green (21), haar ouders en haar 6-jarige zusje in een andere kamer dood. Green verkrachtte het meisje daarna ook en schoot haar door het hoofd.

De militairen worden ook beschuldigd van een poging hun misdaad toe te dekken. Ze staken het huis in brand om de indruk te te wekken dat het om een rebellenactie ging.

Barkers collega’s wezen gisteren op de zware omstandigheden bij hun werk op de afgelegen controleposten. De aanklager noemde dat geen excuus. „Dit verbrande lichaam, dat aan een 14-jarig meisje toebehoorde, heeft nooit kogels afgevuurd of met granaten gesmeten”, zei hij, terwijl hij foto’s van het slachtoffer toonde.

Tegen twee van de vier militairen die voor de krijgsraad terechtstaan wordt de doodstraf geëist. Verdachte Green wordt door een civiele rechtbank berecht, omdat hij al voordat het incident bekend werd eervol uit het leger was ontslagen wegens een „persoonlijkheidsstoornis”. Green ontkende vorige week alle beschuldigingen.

In een andere rechtszaak kreeg een Amerikaanse marinier gisteren 21 maanden cel wegens betrokkenheid bij de dood van een Iraakse gehandicapte oude man in de plaats Hamdania. Woensdag kreeg een marinier in dezelfde zaak 18 maanden. (AP, Reuters)