Leider onderzoek Holleeder geschorst

Politiecommissaris John Olierook, de leider van het onderzoek naar Willem Holleeder, is vanochtend op non-actief gesteld. De directe aanleiding is volgens betrouwbare bronnen een interview in het tijdschrift Vrij Nederland waarin hij uit de school klapt over het onderzoek naar Holleeder.

Een woordvoerder van de Nationale Recherche wil de schorsing van commissaris Olierook niet bevestigen noch ontkennen. „Wij betreuren de uitspraken van Olierook over een aantal nog lopende onderzoeken. Dat is niet gepast”, zo stelt de woordvoerder.

Een van de uitspraken die Olierook kwalijk wordt genomen, gaat over de straf die Holleeder zou krijgen. „Het ziet er goed uit. Holleeder zit nu tegen de zestien jaar gevangenisstraf”, aldus Olierook in Vrij Nederland. Het is zeer ongebruikelijk dat politiemensen zich uitlaten over de strafmaat van verdachten.

John Olierook is een ervaren politierechercheur die jarenlang betrokken is bij grote onderzoeken naar de georganiseerde misdaad. Hij is binnen de Nationale Recherche verantwoordelijk voor het onderzoek naar de bende van Willem Holleeder, het grootste en belangrijkste onderzoek dat de Nationale Recherche de afgelopen jaren heeft gedaan.

Het onderzoek naar Holleeder en zijn medeverdachten bevindt zich in een cruciale fase. De rechtbank wil de zaak voor de zomer van 2007 afdoen.