Legerleiding vreest voor veel geweld Afghanistan

De Nederlandse legerleiding is bang dat de NAVO-missie in Zuid-Afghanistan in een geweldsspiraal belandt door te ‘robuust’ optreden van de VS, Groot-Brittannië en Canada. Bronnen op het ministerie van Defensie bevestigen dat tussen Nederland en de NAVO-partners spanningen zijn ontstaan over de militaire strategie van de ISAF-missie.

De bondgenoten willen de Talibaan ‘onder druk’ houden met gevechtsoperaties. Nederland is bezorgd over het escalerende geweld, en hamert op wederopbouw.

Nederlands hoogste militair, commandant der strijdkrachten Dick Berlijn, heeft „stevig stelling” genomen tegen de bondgenoten, aldus bronnen op het departement. In het militair comité van de NAVO hield hij in september zijn collega’s al voor dat het „zwaartepunt” van de ISAF-missie niet uitschakeling van de Talibaan moet zijn, maar het winnen van hearts and minds van de Afghaanse bevolking en behoud van parlementaire steun in de NAVO-landen.

„Voortdurende gevechten zijn voor zowel de Afghanen als hoofdsteden een signaal dat het niet goed gaat met de missie”, aldus een bron op het departement. „Dat signaal willen wij niet geven.” Berlijn heeft het Nederlandse standpunt op het NAVO-hoofdkwartier dinsdag opnieuw naar voren gebracht. Ingewijden spreken van „hevige discussies” in het militair comité. Een zegsman van Defensie gaat niet in op wat in de hoogste NAVO-kringen is besproken, maar erkent „nuanceverschillen” in de „uitvoering” van de strategie van de NAVO-partners in Zuid-Afghanistan.

Nederland is met Groot-Brittannië, Canada en de VS verantwoordelijk voor de zuidelijke regio van ISAF, de NAVO-stabilisatiemacht in Afghanistan. De NAVO-partners gebruiken zeer uiteenlopende strategieën. Waar Nederland zich beperkt tot bezetting van een klein deel van Uruzgan, hebben de Britten zich dit voorjaar over de hele provincie Helmand verspreid en zware gevechten geleverd.