JP-tv: Leuk! Geweldig! Fantastisch! Heerlijk!

Nieuws van showmaster Balkenende: Lingo heeft een eigen carnavalshit! En maakt u zich nou geen zorgen, sprak de premier tot de 1.166.000 kijkers van RTL Boulevard: Het programma van de „fantastische” Lucille blijft bestaan!

„Leuk.” „Fantastisch.” „Geweldig.” „Gewoon heerlijk.” Jan Peter Balkenende in RTL Boulevard: dat was „positiviteit” in het kwadraat.

Kletskout over de nieuwe film Casino Royal: „Heerlijk een Bondfilm te zien.”

Een stukje boodschap. Tegen Frans Bauer die niet gaat stemmen: „Ga wel, Frans! Gebruik je recht!”

En niet roddelen! Toen Daphne Bunskoek vertelde dat Jan Smit „de lakens deelt” met Ellemieke Vermolen, zei JP de mp: „Wat leuk dat het nu officieel bevestigd is.” Daarna deed autocoureur Christijan Albers de premier een strak raceoverall cadeau, met Spykerlogo, en riep Albert Verlinde, de valse nicht: „Misschien moet je die na de uitzending gelijk even aantrekken!”

De minister-president is op televisietour. Hij zat bij tante Es in Raymann is laat. Dronk met Paul Rosenmöller bier in Berlijn. Stond op het circuit van Zandvoort bij Gewoon Jan Smit. Beleefde een gevatte Boulevard-repetitie in De wereld draait door. En hij wordt aan de lopende band geïnterviewd. Door Filemon en Catherine, door De meiden van halal en Pauw & Witteman, bij Buitenhof en in Nova Politiek. Door wie niet, eigenlijk?

Balkenendes kracht is dat hij niet bij elk programma een ander bekkie trekt. Overal klinkt dezelfde boodschap: Ik ben trots op Nederland. Dat heeft hij afgekeken van George W. Bush. Daarmee zet je in één keer al degenen die iets op Nederland hebben aan te merken weg in de hoek van de kankerpitten en zeikspijkers.

Jan Peter, zei minister Zalm gisteravond tegen Pauw & Witteman, kan een uur „volkletsen” zonder ook maar iets te zeggen. En wat doen de televisiejournalisten?

Aangevreten door het showbizzvirus en gevangen in de formats van rondetafelgesprekken met te veel gasten en te veel interviewers kwebbelen ze lekker mee.

Zoals gebeurde in Buitenhof twee weken geleden. Balkenende werd ondervraagd over het Irak-beleid. Nota bene historicus Maarten van Rossem stelde de hamvraag: waarom weigert de Nederlandse regering almaar openheid van zaken te geven over de steun aan de oorlog die Bush begon? De premier werd gered door een slecht geprepareerde Rob Trip: hij haalde Irak en Afghanistan door elkaar.

Ook gisteren weer zo’n voorval in Nova Politiek, dat alleen nieuws wilde maken met een enquête over leiderschapsperikelen bij de VVD: Rita trekt meer gewone kiezers dan Mark! Toine Huys vroeg de premier naar de onrust onder de legerleiding over de missie in Afghanistan. Balkenende was halverwege met antwoorden of duopresentator Ferry Mingelen greep in. Ander onderwerp, alstublieft! Ook tafelgenoot Mark Rutte moest zijn zegje doen. Die kans kreeg hij. Minutenlang mocht de VVD-leider briefjes over tafel schuiven met Balkenende over.., ja over wat eigenlijk? Heren! Zo wordt ’t nooit wat met de inhoud.

Nee, dan Hans van Mierlo. Over zijn directe wensdemocratie zond de VPRO bij Holland Doc een Diogenes-achtige documentaire uit. Ademloos heb ik gekeken en vooral geluisterd. Hoe helder hij formuleert, hoe krachtig hij argumenteert en hoe scherpzinnig hij analyseert. Er is, zei Van Mierlo, een zekere gelatenheid gekomen over de burgerij. „Niemand ziet de politiek meer als een plek waar je iets kan oplossen.”

Inderdaad. Politici ontberen de eruditie en de rust. En hun waakhonden de scherpte en de inhoud.

Reageer op deze column via www.nrc.nl/ogen