Inktvis

Bij jou thuis kookt vast je vader of je moeder, maar je kunt het zelf ook. Lekkere gerechten waarbij je mag knoeien. Menno leert je deze week inktvis bereiden.

Inktvis Foto Menno Steketee Steketee, Menno

Sommige kinderen denken dat melk in een fabriek wordt gemaakt. Ongeveer zoals ook limonade uit de fabriek komt, drop in de dropmakerij wordt gemaakt en vissticks in een vismijn worden gewonnen.

Die kinderen weten niet eens dat melk van koeien komt. Nou ja, zeg.

Nog niet zo heel lang geleden was het precies andersom. Toen dacht iedereen dat alle voedsel op het land groeide of van dieren werd gemaakt. Toen vertelde het Britse televisiejournaal een keer dat de spaghettistruiken dat jaar vol hingen en dat de pastaoogst dus erg groot was.

Dat nieuws werd op Eén April uitgezonden. Er zijn natuurlijk helemaal geen spaghettistruiken!

Het zou best goed zijn als iedereen precies weet wat hij in zijn mond stopt. Dan zou waarschijnlijk niemand meer knakworstjes eten, want daar zitten varkensknoken in. En dan zouden ook minder mensen vlees eten van dieren die in de bio-industrie zijn opgegroeid. Wist je dat een kip in de supermarkt maar zes weken oud is?

Van die gefrituurde inktvisringen is ook lastig te zien dat ze van een inktvis komen. Als ze zouden zeggen dat het stukjes van een binnenband waren, of kleine, dikke postelastieken, dan geloof je het ook. Ze smaken naar weinig en voelen in je mond rubberachtig aan.

Inktvissen zijn best lekker van zichzelf. De truc is dat je ze zelf moet schoonmaken, maar niet zo heel goed.

Inktvissen zijn er in veel soorten en maten. Er zijn octopussen en pijlinktvissen en katvissen. Wij nemen ontdooide pijlinktvisjes ter grootte van een kleine rat.

Die inktvisjes bestaan uit zes eenvoudig herkenbare onderdelen: romp, schildje, darmen, kop, tentakels en kaken. Trek de kop met de tentakels en darmen uit de romp door met je vingers de romp leeg te halen.

Snijd de tentakels met een scherp mes vlak voor de ogen af. Ze kijken altijd een beetje droevig uit hun ogen. Maar dat zou jij ook doen als je opeens van honderden meters diepte aan een haak omhoog was gerukt en in een diepvriesruim terecht kwam.

In de tentakels zit altijd nog een klein knikkertje met twee tanden, een soort vogelbekje. Knijp dit knikkertje met je vingers af en gooi weg. Gooi ook de darmen en de kop weg.

Steek nu je vingers weer in de romp en druk het harde schildje in de rug eruit en gooi dat ook weg. De rompjes en tentakeltjes kúnnen worden schoongespoeld, maar in de restjes zit juist veel smaak. Neem:

Half dozijn inktvisrompen en -tentakels

Olijfolie

Gesnipperd sjalotje

In blokjes gesneden tomaat

Gesneden knoflook

Gesneden Spaanse peper

Tijm, rozemarijn

Gooi alles bij elkaar in een koekenpan met hete olijfolie, de inktvis eerst. Lekker laten sudderen en klaar.

Heb jij ook een lekker vies recept? Stuur naar kinderpagina@nrc.nl