in de marge

De lichtgevende riem, EL-belt, als achterlicht op de rug. Foto NRC Handelsblad, Leo van Velzen Velzen, Leo van

Tijdens de jaarlijkse tandartsensamenzwering, de snoepjesjacht van Sint Maarten, was het een succes, iedereen zag het en vond het mooi, de EL-belt. EL staat voor ectroluminescent light en de lichtgevende riem werd gedragen door de vader van twee zacht zingende peuters.

EL schijnt vanaf een kunststof vel. Dat vel kan zo dun zijn, dat het om een balpen gewikkeld kan worden. Geplakt op een kunststof riem geeft het een lichtblauw intermitterend schijnsel. Je kan er niet bij lezen, maar je wordt wel op ruim honderd meter afstand gezien.

Ideaal om met Sint Maarten de kleintjes met hun lampionnetjes te begeleiden of om tijdens de donkere maanden schoolgaande kinderen mee uit te rusten. Het licht wordt gevoed door twee AA-batterijen en zou daarop, volgens de importeur, zo’n tachtig uur op kunnen branden. „Een EL Light strip, zoals in de tassen, gaat 10.000 (!) uur mee”, aldus de website van Kanowereld, een bedrijf dat naast kano’s ook allerlei veiligheidsaccessoires verkoopt.

Naast de lichtriem verkoopt Kanowereld ook rugzakken en schouder- en heuptassen met dit licht. De riem wordt speciaal aanbevolen aan skaters, mensen die Nordic Walking beoefenen, hardlopers en hondenbezitters (om de hond te verlichten). De verschillende tassenvarianten lijken meer gemaakt voor mensen die en modieus willen zijn en een last willen meetorsen.

Op internet staan korte filmpjes die de dragers tonen van de EL-tassen en -riemen. Bij Wikipedia staat een lang artikel dat de werking van het EL-principe uit de doeken doet.

De EL-belt werkt in ieder geval handiger dan een los, rood ledje in de hand meenemen tijdens het hardlopen.

Hans Moll

13,95 euro (excl. 2 AA-batterijen) Voor info www.kanowereld.com