Heksekop met helse uitslag

Jeugdtheater: Heksen van Roald Dahl door Bosproducties. Tournee: t/m 4 april. Inl. 020-4211221 of www.bostheaterproducties.nl

„Kinderen ruiken naar hondenpoep!” krijst de Opperheks. „Maar hondenpoep ruikt nog naar viooltjes en lelietjes-van-dalen vergeleken met kinderen!”

Het meest bijzondere aan Heksen, de nieuwe jeugdvoorstelling van Bos Theaterproducties, zijn de heksen zelf. In de regie van Lidwien Roothaan zien ze eruit zoals Roald Dahl ze beschrijft in zijn gelijknamige boek. Aan de buitenkant doodgewone theekranstantes. Maar dan gaan de handschoenen uit, de pruiken af, en krabben ze met hun kromme klauwen op hun kale koppen vol zweren. „Die helse pruikuitslag ook altijd!”.

In Heksen komt het weesjongetje Boy (Rogier in ’t Hout) op een heksensabbat terecht. Ronduit eng is de Opperheks (Debbie Korper). Haar bevroren blikken hebben de priemkracht van een ijspegel, maar als ze haar snode plannen ontvouwt, ontvlamt ze in duivelse hysterie. Hoogst vermakelijk. Jammer dus, dat Roothaan die engheid niet verder uitsmeert. Anders dan Dahl, lijkt zij toch wat overbezorgd om de tere kinderzieltjes. Gelukkig bezuinigt ze niet op grappigheid. In het abstracte toneelbeeld is vooral het spel met perspectieven spannend: de decorstukken zijn vergroot als we met de muizen meekijken, en weer van normale omvang voor de mensenblik.