Hartzeer

In 2004 haalde Merck de moderne pijnstiller Vioxx van de markt. De problemen met de categorie pijn- en ontstekingsremmers zijn sindsdien echter alleen verergerd. Er zijn ook oudere ‘non-steroïd anti-inflammatory drugs’ (NSAID’s) die hartproblemen geven. Wat zijn de rotte appels?

Diclofenac bijvoorbeeld. Deze week publiceerde The Lancet de resultaten van de MEDAL-studie. Daarin zijn bij 35.000 mensen met reuma en gewrichtspijn de bijwerkingen op het hart door etoricoxib (merknaam Arcoxia, de opvolger van Vioxx) en de oude NSAID diclofenac vergeleken. Beide gaven evenveel hartproblemen.

Een woordvoerder van Arcoxia-fabrikant Merck zegt dat hiermee de ‘onrust onder gebruikers van pijnstillers kan worden weggenomen’. Maar The Lancet schrijft over hetzelfde onderzoek: ‘het extra aantal hartziekten door etoricoxib of diclofenac is ongeveer 4 per 1.000 patiënten per jaar’.

Niks veranderd dus, want de EMEA, de Europese club die medicijnen keurt, hield het er op dat Vioxx onder 1.000 gebruikers jaarlijks 3 tot 4 hartziekten veroorzaken (alleen staat diclofenac nu ook op het rijtje dat slecht is voor het hart). Het risico is klein, maar in Nederland waren in 2004 ruim 700.000 mensen die Vioxx of een concurrent slikten.

Het lijkt er op dat Merck de onderzoeken slim heeft opgezet: met diclofenac als vergelijkingsmateriaal. Critici zeggen dat het beter was om ook iboprofen en naproxen te betrekken – bijna net zo veel gebuikt en ‘neutraler’ voor het hart.

Wim Köhler

    • Wim Köhler