Goud in Peking blijft doel volleybalteam

De olympische titel over twee jaar in Peking.

Dat is wat het Nederlandse volleybalteam wil bereiken.

Mag de nummer acht van de wereld dromen van de olympische titel over twee jaar in Peking? Dat lijkt onrealistisch, maar na een wisselvallig optreden op het wereldkampioenschap in het Japanse Osaka weigert Avital Selinger, de bondscoach van de Nederlandse volleybalsters, die ambitieuze doelstelling bij te sturen. Goud in Peking blijft het ultieme doel voor het Nederlandse vrouwenteam.

„Je gaat altijd voor het hoogst haalbare. Zo ben ik opgevoed”, aldus de oud-international kort nadat Nederland het duel om de zevende plaats met 3-0 had verloren van de Cubaanse vrouwen. „Zolang je progressie maakt, kun je erin blijven geloven. Dat is belangrijk. We hebben hier weer een stap vooruit gezet en we gaan nu verder. We moeten niet uit het oog verliezen dat we nog tijd hebben, want dan doen we onszelf tekort.”

De Nederlandse volleybalsters lieten tijdens het toernooi in Japan enkele bemoedigende resultaten noteren. Maar het niveau was nog niet constant genoeg, en er waren te weinig wedstrijden waarin het volledige team een hoog niveau haalde. Daardoor bleek Nederland afhankelijk van de vorm van uitblinkers als Manon Flier en Chaïne Staelens.

Na de teleurstellende 3-1 nederlaag tegen gastland Japan afgelopen woensdag kon Nederland zich onvoldoende opladen voor het duel om de zevende plaats tegen Cuba. Het verloor kansloos in drie sets, waardoor het beste resultaat ooit op een WK (zevende in 1998) niet werd geëvenaard. Selinger had er al rekening mee gehouden dat zijn vrouwen het tegen Cuba minder zouden doen dan in het begin van het toernooi. Het had zijn team veel kracht gekost om zich te kwalificeren voor de strijd om de vijfde tot de achtste plaats. „Het is ook een kwestie van ervaring. Daar moeten we aandacht aan besteden. We halen de top-8. Meer zat er nu niet in.”

Met een hogere plaats op het WK had Nederland zich met het oog op de Olympische Spelen nochtans een goede dienst bewezen. In de kwalificatieprocedure speelt de plaats op de wereldranglijst een belangrijke rol. Hoewel een aantal Europese concurrenten door een tegenvallend wereldkampioenschap punten heeft verspeeld, wordt Nederland in elk geval voorbijgestreefd door de Servische vrouwen.

Servië en Montenegro, bezig aan het laatste gezamenlijke toernooi, won verrassend brons door titelverdediger Italië te verslaan. Servië is volgend jaar in september ook tegenstander van Nederland in de groepswedstrijden van het Europees Kampioenschap.

„De concurrentie in Europa is moordend. Dat heeft dit WK ook weer aangetoond”, zei Manon Flier na het verlies tegen Cuba. „En ik was ook liever vijfde geworden. Maar gezien de zware poules hadden we vooraf voor een achtste plek getekend. We weten nog niet echt waar we staan. Maar we hebben nog twee jaar voor de Spelen.”

Een andere serieuze kandidaat op de olympische titel is Rusland, dat gisteren voor de zesde keer wereldkampioen werd. De Russische vrouwen versloegen in een spannende en spectaculaire finale Brazilië met 3-2. De laatste Russische titel dateerde van 1990, de laatste drie edities wonnen ze brons. Maar de Russinnen zijn onder leiding van de Italiaanse coach Giovanni Caprara opnieuw gegroeid. De Braziliaanse vrouwen hadden tot de finale nog geen enkele wedstrijd verloren.

Volg het Nederlandse volleybal op www.volleybal.nl of code 09185 naar 7585