Geen actie tegen doodsdreigingen

De Russische justitie en de veiligheidsdienst FSB hebben een klacht van mensenrechtenactivisten tegen de auteurs van een website van neonazi’s afgewezen. Op de site wordt opgeroepen tot moord op acht mensenrechtenactivisten; daarbij worden niet alleen hun namen genoemd maar ook hun adressen gegeven en hun foto's gepubliceerd.

Het parket liet op de klacht weten niets te kunnen doen omdat de misdaden niet zijn gepleegd. De FSB antwoordde op de klacht dat de auteurs van de website weliswaar oproepen „tot waarschijnlijk gewelddadige daden”, maar de geheime dienst constateert ook dat de oproepen „geen dwingend karakter hebben” en dat niet wordt verwacht dat „iemand er aan gehoor zal geven”.

De klacht was ingediend door twee van de betrokken activisten, Svetlana Gannoesjkina van de mensenrechtenorganisatie Memorial en Nikita Belych, leider van de oppositionele groepering Unie van Krachten van Rechts (SPS). Gisteren maakten ze de reactie van justitie en de FSB bekend. „We willen het volk niet verbergen tot welk punt de FSB zich zorgen maakt over de veiligheid van burgers”, zo zei Gannoesjkina. Van de acht op de website bedreigde personen zijn er diverse ook telefonisch bedreigd.

Op de website worden de acht veroordeeld wegens hun „antinationale” activiteit, die ten doel zou hebben „het Russische nationale geweten te verstikken”.Op de site wordt de dichter Vladimir Majakovski geciteerd: „Aan u het woord, kameraad Mauser” – waarmee een pistool wordt bedoeld.

In maart van dit jaar publiceerden de neonazi’s een langere lijst met „vijanden van het volk”. Een van die ‘vijanden’ was de kritische journaliste en mensenrechtenactiviste Anna Politkovskaja. Zij werd begin vorige maand vermoord. (AFP)