Franse rechter: moslims mogen wél op vliegveld werken

PARIJS. De Franse overheid heeft twee gelovige moslims ten onrechte aangemerkt als veiligheidsrisico in de strijd tegen terreur. De bestuursrechter in Cergy, nabij Parijs, heeft bepaald dat de staat hun ten onrechte de toegang heeft ontzegd tot de veiligheidszones op het vliegveld Roissy Charles de Gaulle, waar zij werken als bagage-afhandelaars. Vijf andere werknemers op het vliegveld zijn wel terecht geweigerd. De veiligheidsmaatregelen van de Franse overheid staan ter discussie sinds elf van de 72 werknemers aan wie sinds vorig jaar de toegangspas is ontnomen, daartegen bij de rechter bezwaar aantekenden. Zij voerden aan dat de overheid geen concrete argumenten had en arbitrair handelde. In totaal hebben nu vier van de elf hun badge teruggekregen. Op Roissy, het grootste vliegveld bij Parijs, werken 57.000 mensen met een toegangspas. Het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat in beroep.