‘Family man’ Balkenende

Premier Balkenende presenteerde RTL Boulevard. „Volgens mij heb jij ook nog iets met Katja gedaan.”

Balkenende als presentator naast Albert Verlinde Balkenende als gastredacteur op RTL Boulevard. RTL 4, 16-11-06 © Foto Merlin Daleman Daleman, Merlin

Het werd vrolijke en, vooral, keurige televisie. Na dagenlange discussies op opiniepagina’s in de kranten en in talkshows op televisie, presenteerde CDA-lijsttrekker en premier Jan Peter Balkenende gisteren het tv-programma RTL Boulevard. Het is belangrijk, zei Balkenende, om ook eens in een showbizzprogramma te verschijnen. „Niet alle mensen kijken naar Netwerk of Nova. Daarom is het goed om ook in Boulevard op te treden.” Balkenende wilde ook „inhoudelijke zaken aan de orde te stellen.”

Dat lukte wonderwel, met dank aan het campagneteam van het CDA, dat veel te zeggen had over de onderwerpkeuze. Veel filmpjes gingen over bekende Nederlanders met wie Balkenende ooit heeft samengewerkt. Katja Schuurman bijvoorbeeld, die van een paard is gevallen. Verlinde: „Volgens mij heb jij ook nog iets met Katja gedaan.” Balkenende: „Ja, meerdere dingen.”

Er was nog een kritisch item – zo kondigde Albert Verlinde het tenminste aan. Cabaretiers hebben een persiflage gemaakt op Balkenendes boek Aan de kiezer. „Van jouw boek zijn 30.000, of 25.000 exemplaren verkocht! Het is echt een hít”, wist Verlinde het een positieve wending te geven.

Verslaggever Peter van der Vorst liep een dagje mee met de premier. Die heeft het maar druk, vond Van der Vorst. En toch maakte „de family man„ tijd vrij voor zijn vrouw en dochter.

En Balkenende kon nog even terugkomen op een eerder optreden in de talkshow Pauw & Witteman, dat voor ophef zorgde. Rapper Ali B. tutoyeerde de premier en zei dat Piet Hein Donner „zijn bek” moest houden. Balkenende maakte zijn punt gisteren via een omweg: hij vond dat tutoyeren „niet zo’n punt”, maar hij hoorde „dat veel Marokkaanse jongeren uit de Marokkaanse groep zeiden: dat moet je maar niet doen”. (GV)

Bijdragen van Harm van den Berg, Roel Janssen en Guus Valk