Europeanen van het jaar

Geen Balkenende én geen Bos bij de nominaties voor de ‘Europeanen vanveld.jpg het jaar Awards’. Die verkiezing wordt jaarlijks georganiseerd door het weekblad European Voice, zeg maar het clubblad van de Europese gemeenschap in Brussel. Vorig jaar was Ayaan Hirsi Ali bij de genomineerden. In de categorie staatsman/vrouw van het jaar wél: voorzitter Barroso van de Europese commissie, de Duitse bondskanselier Merkel en de Italiaanse premier Prodi. Er staan twee Nederlanders in het rijtje van vijftig namen: Neelie Kroes (in de categorie ‘commissaris van het jaar’) en Sophie in ’t Veld van D66 (in de categorie ‘parlementariër van het jaar’, zie foto). Kroes wordt geprezen voor haar strijd tegen het ‘economisch patriottisme’, In ’t Veld omdat zij op de bres sprong voor behoud van burgerlijke vrijheden. De Indiër Lakshmi Mittal wordt voor het overnemen van een flink deel van de Europese staalindustrie beloond met een nominatie in de categorie ‘ondernemer van het jaar’. De Franse presidentskandidaat Nicolas Sarkozy mag zich wellicht ‘achiever of the year’ (sorry, dat kan ik niet mooi genoeg vertalen) noemen ,,for putting forward the clearest vision for the future of Europe yet to emerge from France”. Was er dan geen Nederlandse politicus met een visie op Europa?