Eten en bijpraten

Als laatste in de serie aanschuiven bij vrienden van koken etc: eten bij Jonah en haar gezin. „We komen zonder kinderen”, belde ik dinsdag door. Lekker rustig, dacht ik, kunnen we tenminste een normaal gesprek voeren. „Onze kinderen zijn wel thuis”, waarschuwde Jonah nog. Ja, en? Drie- en zesjarigen willen nog weleens oorverdovend om aandacht vragen als je ze bij je aan tafel zet, maar jongvolwassenen van 15 en 17?

Toch heeft het best voordelen als elke vorm van tafelconversatie wordt overstemd. Kun je je tenminste richten op je andere zintuigen. De goudgele kleur bewonderen van de rijstpasta, de kaneel ruiken in de lamsgehaktballetjes, de subtiele notensmaak proeven in de komkommersalade.

Was gezellig, mensen. Heerlijk gegeten. Volgende keer bijpraten?

Rijstpasta voor 8 personen:

¼ theelepel saffraanpoeder

120 ml olijfolie

2 teentjes knoflook, fijngehakt

3 eetlepels vers citroensap

¼ theelepel gemalen komijn

2 theelepels gemalen geelwortel

1 theelepel suiker

500 g rijstpasta (bij mediterrane winkels)

90 g rozijnen, geweekt

90 g pijnboompitten, geroosterd

½ bosje munt, fijngehakt

½ bosje (platte) peterselie, fijngehakt

¼ bosje koriander, fijngehakt

Los de saffraan al roerend op in de olijfolie en laat het mengsel 15 minuten staan. Voeg knoflook, citroensap, de komijn, geelwortel, suiker en zout en versgemalen zwarte peper naar smaak toe en laat opnieuw even staan. Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking beetgaar. Stort in een vergiet, spoel af onder stromend koud water en laat uitlekken. Doe de pasta in een ruime serveerschaal en voeg de saffraanolie toe. Laat de pasta afkoelen en schep hem tussendoor een paar keer om zodat de smaken kunnen intrekken. Meng de rozijnen, pijnboompitten en kruiden door de pasta.

Gehaktballetjes voor 8 personen:

1 kilo lamsgehakt

kaneel, naar smaak

komijn, naar smaak

1 ei

50 ml olijfolie

500 ml tomatenpassata

Kruid het gehakt met kaneel, komijn, zout en versgemalen peper en kneed er een ei door. Maak er ovale balletjes van. Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem en braad de balletjes rondom bruin. Voeg de tomatenpassata toe, breng even aan de kook en draai daarna het vuur laag. Leg een deksel schuin en laat het gehakt twintig minuten stoven.

Schil voor de komkommersalade 3 komkommers en rasp ze op een fijne rasp. Met zout bestrooien minimaal een halfuur laten uitlekken in een vergiet. Knijp zoveel mogelijk vocht uit de komkommer en meng er de 2 fijngewreven teentjes knoflook, 1 klein bekertje crème fraîche, 1 – 1½ eetlepel sherryazijn en 2 eetlepels macadamia- of andere notenolie door. Maak op smaak met zout.

Janneke Vreugdenhil

Volgende week in koken etc verwelkomen we Sinterklaas.