ESA werkt samen met Google

Het Europese ruimtevaartagentschap ESA laat via internet zien hoe een vulkaanuitbarsting er vanuit de ruimte uitziet. Dat kan door de samenwerking van ESA met Google Earth.

Sinds gisteren beschikt het programma over 130 nieuwe satellietbeelden van natuurverschijnselen en historische monumenten. Een stofstorm en een veranderende gletsjer zijn ook vanuit de ruimte te zien.

ESA, dat gevestigd is in Noordwijk, ziet de samenwerking als een kans om een breed publiek te interesseren voor ruimtetechnologieën, vooral aardobservatie en milieubescherming. „Het materiaal is zo gekozen dat een reis rond de aarde in vogelvlucht kan worden gemaakt. Ook om te zien waar zich de kwetsbare gebieden bevinden”, zegt directeur Volker Liebig.

De beelden zijn gemaakt door de ESA-satellieten Envisat, ERS en Proba. Ze zijn op te roepen door in de zijbalk van Google Earth op Featured Content te klikken en daarna op het ESA-pictogram. (ANP)