D40: Nikon-camera voor 470 euro

Nikon_D40.jpgNikon probeert een prijsdoorbraak te forceren met de D40, een 6,1 megapixel spiegelreflexcamera die in de VS 599 dollar kost (ongeveer 470 euro). Da’s een koopje, althans voor een echte Nikon. Want voor een digitale SLR - model prosumer - ben je snel 800 tot 1.000 euro kwijt. En dan hebben we het nog niet over de objectieven.

De camera is qua functies een crossover van de D50 en de D80 en mist bepaalde luxe features als een traploze belichtingsinstelling en eigen autofocusmotor. Je kunt dus geen (oudere) lenzen gebruiken die zelf geen AF-motor hebben, tenzij je handmatig scherpstelt. De beeldchip heeft een resolutie van 6,1 megapixel, terwijl de meeste SLR’s tegenwoordig met 10 megapixels uitgerust worden.
Nikon_D40_front.jpg

Is de D40 daarom een te goedkope camera waar je met een grote bocht omheen moet lopen? Dat valt reuze mee. De toonaangevende website dpreview.com heeft al even met de D40 mogen spelen en is vooral te spreken over het grote lcd-scherm, de maximale ISO-waarden (3200) en het lage gewicht. Maar waar we vooral blij moeten zijn, zegt de reviewer, is dat Nikon niet geprobeerd heeft om ten koste van alles meer megapixels te leveren, maar zich geconcentreerd heeft op het maken van een degelijke camera voor een lage prijs.

Overigens is concurrent Canon de 350D SLR aan het afprijzen; een 8 megapixelcamera die voor een eurootje of zeshonderd te koop is. Nog goedkoper goed fotograferen? Een tweedehands D70 doet op Marktplaats zo’n 550 euro.

UPDATE 5 december:

Veel lezers vragen zich waar ze de D40 kunnen kopen voor 470 euro.