Duitse politiek geschokt door ophanging van gevangene

De gruwelijke moord op een 20-jarige gevangene in een jeugdinrichting, na 12 uur foltering door celgenoten, heeft in Duitsland een debat losgemaakt over misstanden in jeugdgevangenissen.

De federale minister van Justitie, Brigitte Zypries (SPD), riep regionale autoriteiten op meer en beter opgeleid personeel aan te trekken.

De minister van Justitie in Beieren erkende dat de deelstaten, verantwoordelijk voor het gevangeniswezen, de explosieve toename aan jeugdige delinquenten niet kunnen bijhouden.

Zaterdagavond hebben drie gevangenen (17, 19 en 20 jaar) in de jeugdinrichting in Siegburg (Noordrijn-Westfalen) een celgenoot gefolterd en vervolgens opgehangen. Het slachtoffer werd geslagen, moest urine drinken en zijn eigen braaksel eten. De daders hadden meerdere pogingen nodig de jongeman door opknoping om het leven te brengen. Het slachtoffer zat een straf uit van zes maanden wegens diefstal.

De bewaking werd twee keer gealarmeerd. Eén keer wist het slachtoffer aandacht te trekken door een alarmknop in te drukken. De bewakers lieten zich echter door de daders afwimpelen.

Later klaagden gevangenen in een naburige cel over geluidsoverlast. Toen de bewakers vervolgens de cel inspecteerden roken ze geen onraad. De daders zeiden dat ze met het meubilair hadden gesleept. Het slachtoffer lag op zijn bed, vermoedelijk was hij op dat moment al niet meer in staat om zich te verroeren.

De daders hebben een bekentenis afgelegd. Het openbaar ministerie in Bonn onderzoekt de rol van de bewakers en de regionale minister van Justitie kondigde een onderzoek aan.

In mei wees het Constitutionele Hof al eens op misstanden in Duitse jeugdgevangenissen.