Doen alsof

Hoe word je een filmster? Wat is acteren? Waarom kun je beter niet bij de film gaan werken als je een ochtendhumeur hebt en hoe moet je huilen op bevel? Een nieuwe serie door Roos Ouwehand, die zelf actrice is. Vandaag, in deel 1: iedereen doet wel eens alsof.

Echte paardenliefde maakte Anky van Grunsven kampioen foto Chris Keulen Nederland, Maastricht, 06-02-2002 Anky van Grunsven op haar nieuwe paard Gestion Salinero tijdens de dressuur in het MECC in Maastricht Foto: Chris Keulen Keulen, Chris

Als je beroemd wil worden moet je iets vinden wat je leuk vindt en daar heel goed in worden. Zoals Anky van Grunsven. Als ze paardrijden niet zo leuk had gevonden, was ze nu vast geen kampioen. En dus ook niet beroemd. Zo is het ook met tennissen of muziek maken.

Je kunt natuurlijk ook meedoen aan Idols. Of een bekende voetballer aan de haak slaan. Dan kom je in alle roddelbladen en weet heel Nederland wie je bent. Nadeel is wel dat iedereen zich dan gaat bemoeien met je kapsel en je bruidsboeket.

Als je nog geen zin hebt om te trouwen, kun je ook proberen om beroemd te worden bij de film. Als acteur of actrice.

Acteren is eigenlijk: heel goed doen alsof. Dat kun je dus al, want iedereen doet wel eens alsof. Soms doe je alsof je iets helemaal niet grappig vindt, terwijl je eigenlijk wel moet lachen. Maar je hebt alleen een pesthekel aan degene die de mop vertelde. Of je doet alsof je heel verdrietig bent. Gewoon omdat je zin hebt om even te huilen.

Het leuke aan acteren is dat je zelfs kunt doen alsof je heel iemand anders bent. Een ongelukkige prinses, of een superheld die iedereen redt. Goed ‘doen alsof’ leer je op de toneelschool, maar daar kun je pas heen na de middelbare school.

Gelukkig zijn er een heleboel dingen die je nu al kunt oefenen. Je kunt bijvoorbeeld maandagochtend doen alsof je ziek bent en echt niet naar school kan. Hoe? Praat zachtjes, doe alsof elk geluid pijn doet aan je oren, zeg dat je het koud hebt en kruip bij je ouders op schoot. Of ga voor de spiegel staan en doe alsof je iemand anders bent. Anky van Grunsven bijvoorbeeld. Of een beroemde filmster.

Volgende week: Een acteur moet vroeg opstaan en lang wachten.