de stemming

Marco Pastors foto Vincent Mentzel Marco PASTORS,wethouder Leefbaar Rotterdam .foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Rotterdam, 19 september 2005 Mentzel, Vincent

Akkoord! Of niet?

Had de PvdA een gelukje! Een medewerker van het campagneteam vond gisteravond in het Haagse restaurant Le Bistroquet papieren die Gerrit Zalm daar na een etentje met Balkenende had laten liggen.

En wat stond er op: ‘Regeerakkoord CDA-VVD. Vertrouwen in eigen verantwoordelijkheid. Zesde concept. Vertrouwelijk.’

Ferd Crone, de financiële woordvoerder van de PvdA, maakte het akkoord van CDA en VVD vanmorgen openbaar. Het is een regeerakkoord met ronkend taalgebruik: Nederland staat er weer florissant voor. Tijd om door te pakken van een ‘structurele hervormingsagenda’ naar een ‘maatschappelijke hervormingsagenda’. Het akkoord is voorzien van een uitvoerige financiële paragraaf met correcties en kanttekeningen van bewindspersonen (‘Heeft Rita Doekle al gebeld?’). Het is net echt en ook te mooi om waar te zijn. Crone verklapt na enig aandringen dat het ontwerpregeerakkoord een stunt is van de PvdA. Hij heeft de verkiezingsstandpunten van CDA en VVD gemiddeld. Ter illustratie van hoe een voortzetting van de coalitie van CDA en VVD bezuinigt op sociale zekerheid, zorg, veiligheid, openbaar vervoer en bestuur en de lasten voor burgers en bedrijven verlicht. (RJ)

Moslims en nazi’s

De politieke partij Islam Democraten (die aan de verkiezingen meedoen onder de naam Lijst 21), heeft aangifte gedaan tegen EénNL, de partij van Pastors. De Islam Democraten voelen zich beledigd door een verkiezingsspotje van EénNL. Daarin wordt een vergelijking gemaakt tussen de situatie in Nazi-Duitsland en het Nederland van nu. „Voor de Tweede Wereldoorlog durfde de gevestigde orde de Duitsers niet aan te pakken. Nu treedt onze politiek niet op tegen de islamisering”, zegt Marco Pastors in het radiospotje.

De lijsttrekker van EénNL is zelf niet bereikbaar voor commentaar. Ron Boers: „Mensen moeten goed luisteren. We zeggen niet dat islamieten nazi’s zijn. Het gaat om het wegkijken. Er was een dreiging toen en de gevestigde orde keek de andere kant op. Daardoor kregen we een wereldoorlog aan onze broek”. De Islam Democraten hebben geaarzeld over aangifte doen. „Want dat is precies wat Pastors wil”. (HvdB)