Courgette paté

500 g kleine courgettes 2 eetl. zongedroogde tomaten (in olie) 6 transparante gelatinebladen (ca. 10 gram) 2 eetl. fijngehakte dille 2 eetl. fijngehakte platte peterselie 2 eetl. fijngeknipte bieslook 1 eetl. citroensap 250 ml slagroom zonnebloemolie zout en versgemalen peper

Een recept voor een voorgerecht voor 4-6 personen. De paté is snel gemaakt, maar moet wel voor gebruik enkele uren in de koelkast te staan om op te stijven. Maak de paté eventueel een dag van te voren. Bereiding: snijd de uiteinden van de courgettes. Schil en rasp ze grof. Bestrooi de sliertjes met zout en versgemalen peper. Snijd de zongedroogde tomaten in piepkleine stukjes. Besmeer de binnenkant van een patépot of een kleine cakevorm dun in met zonnebloemolie. Week de gelatineblaadjes enkele minuten in ruim water. Roer de geraspte courgettes, de zongedroogde tomaten, fijngehakte kruiden, het citroensap en de slagroom door elkaar. Verwarm circa 1 eetlepel water in een steelpan. Laat het water niet koken. Los de uitgeknepen gelatine blaadjes hier in op. Dit gebeurt bij een temperatuur van ten hoogste 70 graden. Laat de opgeloste gelatine iets afkoelen en klop de stroperige vloeistof goed door het courgettemengsel. Stort het mengsel in de patépot of vorm. Dek af met huishoudfolie. Laat de paté enkele uren in de koelkast opstijven. Haal de paté uit de vorm en snijd hem in plakken. Verdeel de plakken over de borden. Garneer dit voorgerecht met een handje gemengde slablaadjes die zijn besprenkeld met vinaigrette en/of met plakken tomaat of gehalveerde kleine tomaatjes. Het uit de vorm halen van deze paté lukt het best als de vorm enkele seconden in heet water wordt geplaatst. Leg een schaal omgekeerd op de vorm en draai de vorm in één keer om.

Anne Scheepmaker

Morgen: kok met truffelgeweten