CDA-prominenten: generaal pardon

CDA-prominenten roepen de partijtop op om alsnog een generaal pardon voor uitgeprocedeerde asielzoekers te steunen. Nu in Duitsland de coalitie van CDU en SPD voor 100.000 uitgeprocedeerde asielzoekers een regeling treft, kan Nederland niet achterblijven.

In dagblad Trouw vinden Doekle Terpstra (voorzitter HBO-raad) Bert de Vries (oud-minister) en Gerd Leers (burgemeester van Maastricht) dat de partij „eindelijk een streep moet zetten onder deze emotionele kwestie die aan de partij knaagt”.

Minister Van der Hoeven (Onderwijs, CDA) reageerde namens haar partij vanmorgen afhoudend op de oproep: „Het CDA is nooit voorstander geweest van een generaal pardon. Het betreft uitgeprocedeerde asielzoekers. En het is oneerlijk ten opzichte van de mensen die wel zijn vertrokken.”

PvdA-leider Wouter Bos zei gisteren op een partijbijeenkomst in Maastricht dat een generaal pardon wat hem betreft een breekpunt is bij eventuele toekomstige coalitieonderhandelingen. De PvdA pleit al enige tijd voor een generaal pardon. Bos noemde ook nog zes andere sociale punten die wat de PvdA betreft absoluut in een nieuw regeerakkoord moeten, waaronder de aanpak van armoede, probleemwijken, meer werk voor iedereen, zero tolerance voor fraude, het terugdraaien van de nieuwe huurwet en betere zorg in verpleeghuizen.

CDA-lijsttrekker en premier Balkenende, gisteravond bij Nederland Kiest in debat met VVD-leider Rutte, weigerde een generaal pardon tot breekpunt te maken. Rutte viel Balkenende daar hard op aan. Ook verweet hij Balkenende geen keuze te maken voor een voorkeurscoalitie na 22 november. „Dan heeft de kiezer iets om zich op te oriënteren.” Balkenende weigerde een voorkeur voor een bepaalde partij uit te spreken.

Volgens Rutte stevent het CDA om die reden af op een pyrrhusoverwinning, omdat het veroordeeld wordt tot een coalitie met de PvdA. Rutte: „Balkenende heeft Bos heel hard aangepakt in de verkiezingscampagne. Dat wordt nog een interessante kabinetsformatie.” GroenLinks-leider Halsema riep gisteren haar linkse collega’s Bos en Marijnissen (SP) op om nog voor 22 november te gaan dineren en gedrieën over concrete afspraken van een linkse coalitie te spreken. Marijnissen wil wel, Bos heeft naar eigen zeggen geen tijd voor zo’n afspraak.

duitsland:pagina 5