Boeken als tijdschrift

„Die boeken moeten een beetje lelijk zijn”, zei een uitgever ooit over zijn pockets. „Je moet in het uiterlijk het goedkoopte-element tot uitdrukking brengen.” Toppunt van lelijkheid waren evenwel de Bulkboeken, literatuur voor scholieren op grof, grijs papier, in tijdschriftvorm.

Het Bulkboek is na 28 jaar in 1999 ten onder gegaan, maar Uitgeverij Meulenhoff Boekerij start deze week Bookazine, een nieuwe boekenserie in tijdschriftvorm, in samenwerking met Libelle. De eerste titel is De onderstroom van Nicci Gerrard, de vrouwelijke helft van Nicci French. Voor 2,95 euro heb je een roman met nietjes erdoor, die in 2003 wekenlang de bestsellerslijsten aanvoerde.

De oplage van het eerste vierwekelijkse Bookazine is 80.000 exemplaren, te verkopen via supermarkten, benzinestations, kiosken en boekhandels. Dat is optimistisch hoog. „Het voelt lekker dun; dat werkt drempelverlagend”, verklaart een woordvoerster van de uitgeverij. En er wordt veel verwacht van de „fanatieke lezeressen” van Libelle. Een nummer van Libelle met het uitgemolken Zout op mijn huid van Benoîte Groult in tijdschriftvorm bijgestoken vloog deze zomer de schappen uit. De oplage was 570 duizend exemplaren.