Annan: Soedan wil vredesmissie

Soedan is „in principe” akkoord gegaan met een gezamenlijke vredesmissie van de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie voor de West-Soedanese regio Darfur, aldus secretaris-generaal van de VN Kofi Annan gisteren. Volgens hem is de omvang van de vredesmissie nog onderwerp van discussie. Tot nog toe was Soedan faliekant tegen de komst van VN-troepen.

Of Soedan werkelijk zal instemmen met de plannen voor een gemengde, „hybride” vredesmacht blijft vooralsnog de vraag. Vertegenwoordigers van de Soedanese regering zeiden gisteren dat ze eerst moesten overleggen met hun „superieuren” in Khartoum voordat de regering akkoord gaat. Vice-president Ali Osman Taha zei tegen de Arabische krant Al-Rai Al-Aam dat zijn regering mogelijk niet zal instemmen met de gecombineerde troepenmacht in Darfur.

Leiders en hoge vertegenwoordiger uit Afrikaanse en Arabische staten, de Europese Unie en de VN kwamen in de Ethiopische hoofdstad tot overeenstemming, tijdens een bijeenkomst over de crisis in Darfur. Meer dan 200.000 mensen zijn de afgelopen drie jaar omgekomen in het etnische geweld. Het geweld is de laatste tijd opnieuw verergerd, en bovendien overgeslagen naar het naburige Tsjaad.

Volgens het voorstel dat nu ter tafel ligt zullen de VN als eerste de bestaande, huidige vredesmissie van de Afrikaanse Unie (AMIS) versterken, met financiële hulp, troepen en materieel. Als tweede stap zou de VN honderden soldaten en politieofficieren inzetten, ter ondersteuning van de 7.000 soldaten van AMIS. De derde stap, ten slotte, zou een gemengde AU/VN-vredesmacht zijn.

Concreet zou dat inhouden dat de Afrikaanse troepen logistieke ondersteuning krijgen en dat de VN „substantiële” bemoeienis zou krijgen bij de leiding. Khartoum is fel gekant tegen dat laatste.

Annan zei verder dat de VN erover denkt om waarnemers te stationeren in het grensgebied van Tsjaad.(AP, BBC)